Oto 9 dań, którymi smakuje Gruzja
Zaglądamy na talerze Gruzinom! Zobacz, co tu znajdziemy.
![1. shutterstock_137063603 1. shutterstock_137063603](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/87b4e73fed8c969cd2f5aa44e0992611f0346982-15824b5.jpeg?quality=90&resize=980,654)
Poznaj gruzińskie smaki!
1 z 8
![Kharcho_meat_soup](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/d8ef365f472eb10e50005ea249b4fe14b8ab8c99-7dffd80.jpeg?quality=90&fit=2776,1921)
Kharcho_meat_soup
Charczo
Czyli pikantna zupa z wołowiny, kury, gęsi, w zależności od regionu i smakowych preferencji. Jej podstawą jest kremowy sos na bazie orzechów połączony z przyprawami, zaś częstym dodatkiem jest ryż.
2 z 8
![2. shutterstock_249691975](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/f8584ed71bef44fdc0b8676e7e0e81b5d934dc0c-6f93577.jpeg?quality=90&fit=4752,3168)
2. shutterstock_249691975
Chinkali
Pierogi w kształcie sakiewek nadziewane mielonym mięsem wieprzowym, wołowym lub jagnięcym, które zatopione jest w rosole. Trzeba chwycić je za ogonek, przegryźć ciasto i wyssać płyn. Gruziński savoire vivre mówi, że siorbanie jest podczas tej czynności jak najbardziej wskazane, za to ogonka nie należy zjadać tylko zostawić na talerzu.
Fot. Shutterstock
3 z 8
![4. shutterstock_151419596](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/c2ce36be11996c3b78adba9adacd73bdf8fbdb77-db05586.jpeg?quality=90&fit=1024,683)
4. shutterstock_151419596
Czurczchela
Gruziński delikates. Obok owoców najczęściej serwowany deser w restauracjach. To uformowany w kształt kiełbasek wysuszony sok z winogron nadziewany wszelkiego rodzaju orzechami. Idealny pomysł na prezent.
Fot. Shutterstock
4 z 8
![3. shutterstock_138443396](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/593103a39b1e7191b07607134af326b019bc4dfe-ecb7859.jpeg?quality=90&fit=1024,768)
3. shutterstock_138443396
Zatopione w miodzie orzechy
Domowej roboty konfitury, wina, świeże przyprawy, pyszne warzywa i owoce z tego słyną gruzińskie targowiska i na tym opiera się gruzińska kuchnia, która swoje bogactwo zawdzięcza wpływom jedwabnego szlaku.
Fot. Shutterstock
5 z 8
![5. shutterstock_204045190](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/70bce6004927aa8982d5f16c3386756045455da1-51a2731.jpeg?quality=90&fit=5184,3456)
5. shutterstock_204045190
Patridżiani
Grillowane, smażone, pieczone lub gotowane bakłażany smarowane pastą orzechową ozdobione ziarenkami granatów. Bakłażany dotarły do Gruzji z Persji w XII wieku, zaś bez orzechów trudno sobie wyobrazić jakikolwiek tutejszy sos, zupę lub deser.
Fot. Shutterstock
6 z 8
![8. shutterstock_184463966](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/42afba83c0b5d6b85c3af5be8620d2cfd84e3410-1bef6ef.jpeg?quality=90&fit=1010,768)
8. shutterstock_184463966
7. Lobio
Czyli fasola. Potrawy z niej królują w gruzińskiej kuchni. Jednym z hitów jest gęsta zupa z czerwonej fasoli serwowana w glinianych garnkach, wersje bardziej gulaszowe podawane są w towarzystwie lawasza, płaskiego pieczywa.
Fot. Shutterstock
7 z 8
![9. shutterstock_76309174](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/4f34edca59e6307df03df9eed325f49ebd604e35-9f829ec.jpeg?quality=90&fit=1024,683)
9. shutterstock_76309174
Dolma
Moda na to danie, przypominające nasze gołąbki, przyszła z Turcji. Są to liście winogron bądź kapusty faszerowane ryżem połączonym z mielonym mięsem.
Fot. Shutterstock
8 z 8
![10. shutterstock_186533348](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/3b6ce1217b9edf9054b16783a6994bd9c9c6ad98-1562395.jpeg?quality=90&fit=1024,683)
10. shutterstock_186533348
Pkhali
To tradycyjne i pyszne zimne przekąski. Robi się je z poszatkowanego szpinaku, kapusty, buraków, bakłażanów połączonych z czosnkiem, cebulą, orzechami i winegretem doprawionych ziołami. Można je jeść same lub z pieczywem.
Fot. Shutterstock