„Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia”
George Bernard Shaw
Trudno nie zgodzić się z pisarzem. Trzeba mieć bardzo pojemne serce (a zwłaszcza żołądek), zważając na różnorodność potraw, jakie świat ma do zaoferowania. Które z nich są najsmaczniejsze? Która kuchnia jest najlepsza na świcie? Gdzie jej szukać?
Za wskazówkę niech posłuży nam ranking 50 najsmaczniejszych potraw dookoła świata, przygotowany przez redakcję CNN. Ślinianki w ryzy i zaglądamy do najsmaczniejszego menu na świecie. Uwaga, te potrawy, mogą okazać się kluczowe w planowaniu kolejnych podróży.
20. Arepa, Wenezuela
To rodzaj małego chlebka lub tortilli przygotowanej z mąki kukurydzianej. Arepy podawane są z dowolnymi dodatkami: serem, siekanym kurczakiem, chrupiącą skórką wieprzową, wołowiną, pomidorami czy awokado.
19. Bunny chow, Republika Południowej Afryki
Pomimo nazwy żadne króliki nie cierpią podczas przygotowywania jednej z najbardziej popularnych przekąsek w RPA. Bunny chow to wydrążone połówki lub ćwiartki bochenka białego chleba wypełnione wybitnie pikantnym curry. Danie wywodzi się z indyjskiej społeczności Durban.
18. Szisz kebab/ szaszłyk
Aromatyczne, marynowane, pokrojone w kostki mięso - najczęściej jagnięce lub wołowe - nadziewa się na rożen i grilluje. Tak przygotowane szaszłyki podawane są zazwyczaj z ryżem warzywami.
17. Homar
„Zapomnij o wymyślnych daniach szefów kuchni, zachowaj prostotę” - radzą redaktorzy CNN w przypadku potraw z homara. Najlepszy sposób, by delektować się ich smakiem? Gotowany homar podany ze stopionym masłem i plasterkiem cytryny.
16. Pastel de nata, Portugalia
Kruche ciasto i miękki krem - oto smak Portugalii. Pastel de natas jest prawdopodobnie najsmaczniejszym produktem ubocznym na świecie. Legenda głosi, że portugalskie mniszki wykorzystywały białka jajek do krochmalenia szat, a pozostawione w ten sposób żółtka użyły do wyrobu ciastek.