Cytrynowy zamek, cytrynowy samochód, cytrynowy smok – podczas Święta Cytryn rzeźby z cytrusów urozmaicają krajobraz francuskiego Menton.

Od 14 lutego do 4 marca odbywa się tutaj Święto Cytryn. Każdego roku na Lazurowym Wybrzeżu wznoszone są ogromne konstrukcje zbudowane w całości z cytrusów. 145 ton cytryn – mniej więcej tyle owoców potrzeba do zbudowania monumentalnych konstrukcji. W różnych punktach miasta można podziwiać zrobione od podszewki z cytryn zamki, samochody, mitycznych bohaterów, drzewa i postacie z bajek. Całej imprezie towarzyszą pokazy regionalnych strojów, koncerty i targi. Przez miasto przechodzą defilady. Wieczorem odbywa się parada przy blasku księżyca i dźwiękach fanfar, zwieńczona pokazem sztucznych ogni. Przygotowany jest również wykonany z owoców Ogród Świateł. Na ulicach można spotkać ludzi przebranych w tradycyjne maski i wytworne stroje. Z nieba sypie się confetti, a uczestnicy skrapiani są olejkami eterycznymi, aby zapach cytrusów jeszcze bardziej uderzał do głowy. Każdego roku festiwal posiada swój temat przewodni. Tegoroczne święto przebiega pod hasłem "Tribulations of a lemon in China". Na ulicach pojawiły się orientalne maski, smoki i lwy wykonane w całości z cytryn.

Cytrusowa tradycja

Historia święta jest dość przyziemna - lokalni handlarze i hotelarze postanowili przyciągnąć jak największą rzeszę turystów w czasie zimy. Na początku pojawiła się tu wystawa cytrynowych drzewek. Dodatkowo lokalny rzeźbiarz François Ferrié wykonał w różnych miejscach parku Biovès dekoracje z motywem cytryny. Dlaczego akurat cytryny? Menton i okoliczne wioski był wówczas największym producentem tych owoców w Europie. Ale tutejsze cytrusy zawsze cieszyły się dobrą sławą. Wyróżniają się  jasnym kolorem, wydłużonym kształtem oraz wyjątkowym aromatem.

Owocowa uczta

Wszystkich, którzy w cytrusowych rzeźbach dopatrują się marnotrawstwa, organizatorzy uspokajają. Owocowe cegiełki montowane są w taki sposób, aby można je następnie wykorzystać. Nie są więc przebijane, a jedynie przywiązywane sznurkami. Kiedy skończy się święto, zaczyna się prawdziwa owocowa uczta: konfituro-robienie, wyciskanie soków i przygotowywanie nalewek. Restauracje, bary i kawiarnie prześcigają się w sposobach wykorzystania cytrusów, w tych dniach wprowadzają specjalne menu składające się wyłącznie z cytrusowych potraw. Ponadto z wysłużonych cytryn powstają mydełka, kremy i balsamy. Cytrynowe szaleństwo!