Chilli ostre jak palące słońce, curry gorące jak piasek pod palcami, trawa cytrynowa rześka jak skok do wody…Tajlandia – mistrzyni wszystkiego, co dotyka naszego podniebienia, matka smaków, aromatów i nieustającej różnorodności. Dla wielu- najlepsza kuchnia pod słońcem, dla niektórych - numer jeden na podróżniczej i kulinarnej liście marzeń.

Reklama

Relaksmisja, która od wielu lat organizuje wyprawy do najbardziej egzotycznych zakątków ziemi, tym razem zabiera chętnych na kulinarny podbój Tajlandii, by na miejscu pokazać, gdzie można zjeść najlepiej na świecie. I jak na Relaksmisję przystało, będzie też plaża i relaks w najpiękniejszych tajskich zakamarkach. Jeśli Ty też chcesz się wybrać na przygodę ze smakami i aromatami – zajrzyj tutaj. A jeśli jeszcze nie wiesz, to przeczytaj kilka ciekawostek na temat tej wyjątkowo smacznej krainy.

Kuchnia tajska przez wieki kształtowała się pod wpływem wielu kultur kulinarnych. Chińskie receptury, poprawione hinduskimi przyprawami, wzbogacone zostały kolonialnymi „inspiracjami” Europy. Ostateczny smak i wygląd serwowanych potraw nadają oczywiście sami mieszkańcy Tajlandii. Ich naturalna radość, wspaniałe poczucie humoru i nigdy nieopuszczający sarkazm stanowią integralną składową charakternych dań tajskich.

Tajowie, w przeciwieństwie do Chińczyków, nie trzymają się ściśle receptur. Wprost przeciwnie - stawiają sobie za punkt honoru przyrządzić potrawę lepszą niż wszystkie, co ma zostać osiągnięte przez własny, unikalny przepis. Toteż można być pewnym, że słynny Pad Thai nigdy nie będzie smakować tak samo i z całą pewnością jest to zamierzone działanie wszystkich szefów i szefowych kuchni. Na dodatek, możecie się spodziewać, że nawet najprostsze, najtańsze w menu danie będzie wyglądać oszałamiająco. Dumni ze swojej kulinarnej kultury Tajowie uwielbiają dzielić się swoim szczęściem płynącym z przygotowania posiłków, co da się zauważyć po finezyjnie przystrojonych świeżymi owocami potrawach.

Z drugiej strony, wesoła i pełna fantazji kuchnia tajska jest tworzona zgodnie z filozofią yin-yang, która odnosi się do harmonii we wszechświecie, a zatem także i w kuchni. Dania tajskie gotowane są z myślą o równowadze między 5 smakami: słodkim, kwaśnym, ostrym, gorzkim i słonym. Chociaż trzeba przyznać, że prawdziwe tajskie curry raczej kojarzy się z absolutną dominacją ostrych przypraw, o czym można się przekonać, zamawiając nieturystyczną wersję tej potrawy.

Do tego wszystkiego, tajskie potrawy są proste, nietrudne w przyrządzeniu i bardzo zdrowe! Najczęściej bazują na wszelkich odmianach ryżu, z czego najsmaczniejszy jest jaśminowy – delikatny, słodki i pachnący- smakuje wyśmienicie podany nawet z samymi ziołami. W kuchni tajskiej nie brakuje oczywiście kolorowych egzotycznych owoców i świeżych dobrodziejstw morskich – krewetek, małż, ośmiornic a nawet rekinów! Wegetarianie będą zadowoleni ogromnym wyborem zup, curry i dań z tofu. Pozycji na tajskiej liście kulinarnej jest tyle, że można przez wiele tygodni żywić się czymś innym i cały czas być mile zaskoczonym.

Mamy nadzieję, że zgłodnieliście, bo my tak!


O wielu innych rzeczach dotyczących Tajlandii przeczytacie w najnowszym numerze Travelera:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama