Seiser Alm jak z bajki – śnieżna kraina, do której chce się wracać [Podcast]
Zapierające dech w piersiach widoki, atrakcje dla dzieci i połączenie włoskiej gościnności z alpejską tradycją. Dlaczego Seiser Alm to narciarski ideał? Tego dowiadujemy się w podcaście prowadzonym przez Małgorzatę Szumską, którego gościem jest Monika Mrozowska – autorka książek, a także miłośniczka górskich wędrówek, snowboardu i rodzinnych wyjazdów.
Wyobraźcie sobie miejsce, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością, a sportowe emocje przeplatają się z ciszą alpejskich dolin. W podcaście National Geographic Południowy Tyrol / Südtirol Małgorzata Szumska, podróżniczka i pisarka, zabiera nas w podróż na Seiser Alm – Alpe di Siusi. Jak podkreśla, jest to miejsce, gdzie natura maluje zimą swoje najpiękniejsze obrazy – a człowiek, zamiast zakłócać tę harmonię, stara się w niej odnaleźć.
Niekończące się morze białego śniegu rozciągające się aż po horyzont, a nad nim wyrastają dumne szczyty Dolomitów, wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Seiser Alm – Alpe di Siusi to prawdziwy alpejski raj i największe wysokogórskie pastwisko w całej Europie. Dlaczego warto tu przyjechać z rodziną? O tym mówi Monika Mrozowska, autorka książek kulinarnych warsztatów kulinarnych, a także mama czwórki dzieci.
„To moje ukochane miejsce na zimowe ferie”
Alpe di Siusi to 62 kilometry zróżnicowanych tras – od łatwych, po bardziej wymagające. Region ten słynie z doświadczenia sci ai piedi, czyli jazdy bez zdejmowania nart. Umożliwia to doskonale zaprojektowana siatce wyciągów, a także restauracje znajdujące się przy trasach.
Choć Monika jeździ na snowboardzie, z zachwytem opowiada o tym rozwiązaniu: „Narciarze mogą spędzić cały dzień na stoku, nie zdejmując nart ani na chwilę. Do restauracji, wyciągów i kolejnych tras – wszędzie można dojechać na nartach. To niesamowite!”. Jak opowiada aktorka, miejsce to ma dla niej szczególne znaczenie.
„Pamiętam moment, kiedy przyjechałam tu pierwszy raz. Spotkaliśmy się pod dolną stacją kolejki gondolowej, na dużym parkingu, który sam w sobie nie robił większego wrażenia. Dopiero po wjechaniu na górną stację ukazał się niezwykły widok – majestatyczne Dolomity. W tym momencie pomyślałam, że mogłabym nic nie robić, tylko siedzieć i podziwiać tę niesamowitą scenerię. Widok był kojący i przypominał, jak niezwykła potrafi być natura, szczególnie zimą, gdy wszystko pokrywa śnieg” – wspomina.

Od sanek po szkółki narciarskie – rodzinny raj
To, co wyróżnia Seiser Alm na tle innych ośrodków, to jego wyjątkowa rodzinność. Infrastruktura została stworzona z myślą o dzieciach, osobach początkujących i rodzinach szukających bezpiecznego, ale aktywnego wypoczynku. Jak twierdzi, Monika Mrozowska, region ten idealnie nadaje się na wspólny wypoczynek nawet z małymi dziećmi.
„Wjeżdżaliśmy gondolą na górę, na piękną, ośnieżoną polanę – płaskowyż położony na wysokości 1800–2300 metrów. Choć nie są to bardzo wysokie góry, oferują wiele możliwości spędzania czasu: jedni mogą jeździć na nartach, snowboardzie czy biegówkach, a inni spacerować z dzieckiem w wózku po przygotowanych trasach. To wymaga trochę wysiłku, ale jest jak najbardziej możliwe i daje dużo satysfakcji” – mówi aktorka.
Dla dzieci przygotowano szkółki i indywidualne lekcje – również dla tych, którzy nie znają języka.
„Mój syn obawiał się, że nie będzie mógł się dogadać z instruktorem. Okazało się, że wszystko odbyło się bezproblemowo. Wszystko polegało na naśladowaniu różnych ruchów, na prostych, bardzo łatwych komunikatach. I on świetnie sobie poradził, a jest bardzo wymagającym chłopcem. Sądzę, że to najlepsza rekomendacja. Nie ma się czego obawiać” – dodaje.
Południowo tyrolskie smaki: kuchnia w Seiser Alm
Kultura i kuchnia Seiser Alm – Alpe di Siusi to wyjątkowe połączenie alpejskiej tradycji i włoskiej gościnności. Turyści mogą spróbować zarówno pizzy i pasty, jak i lokalnych specjałów, np knödli czy kaiserschmarrn, czyli cesarskiego omletu z rodzynkami i cukrem pudrem
Monika Mrozowska zwraca uwagę na filozofię kuchni tego regionu. Jej zdaniem najlepsza kuchnia to taka, która szanuje naturę i powstaje z lokalnych produktów, a nawet resztek, które w innych miejscach by się zmarnowały. Jej faworytem jest zupa z siana, knödel ze szpinakiem i parmezanem, a także apfelstrudel – koniecznie z gałką lodów.
W Seiser Alm można doświadczyć nie tylko kulinarnych przyjemności, lecz także wytchnienia. To nie tylko zimowy kierunek – to miejsce, które buduje wspomnienia na całe życie. Jeśli chcesz poczuć jego magię, posłuchaj całej rozmowy z Moniką Mrozowską w podcaście National Geographic: Południowy Tyrol / Südtirol. Obejrzyj odcinek i zakochaj się w Dolomitach!
Więcej informacji znajdziesz na stronie internetowej.
Materiał promocyjny regionu Seiser Alm w Południowym Tyrolu/Südtirol

