Gatunki tych ptaków, a jest ich aż 18, potrafią się między sobą diametralnie różnić: od dużych pingwinów cesarskich, po pingwina małego, którego nazwa mówi za siebie. Pierwsze spotkacie na wybrzeżach Antarktyki, drugie zamieszkują południową Australię i Nową Zelandię. Niektóre z nich to prawdziwi twardziele - pingwin Adeli jako gatunek przetrwał na Antarktyce około 45 tysięcy lat! Choć żaden z 18 gatunków nie potrafi latać, ich umiejętności pływania i podwodnych polowań inni mogliby im pozazdrościć.
 

Pingwiny znane są także ze swoich godowych zwyczajów: są monogamiczne, a podczas kolejnych okresów godowych starają się łączyć na nowo w te same pary, które razem opiekują się potomstwem
 

Niestety zmiany klimatu także i tym pięknym ptakom dają się we znaki niszcząc ich naturalne siedliska. W ciągu ostatnich trzech dekad populacje pingwinów na Morzu Szkockim oraz na zachodzie Antarktyki  zmniejszyły się o połowę.
 

Zobacz galerię!
 

Tekst: Austa Somvichian-Clausen

Źródło: National Geographic News