Rób świadome zakupy i ogranicz ślad węglowy

Nasze codzienne wybory żywieniowe mają duży wpływ na zmiany środowiskowe i emisję gazów cieplarnianych, będących bezpośrednią przyczyną ocieplenia klimatu. Jednym z sektorów odpowiedzialnych za kondycję środowiska jest branża spożywcza, która pozostawia największy ślad węglowy – określa on całkowitą ilość emisji gazów cieplarnianych spowodowaną działalnością człowieka. Co możemy zrobić, aby podjąć walkę ze zmianami klimatycznymi? Przede wszystkim ograniczyć marnowanie jedzenia, przez wyrzucanie którego emitowane jest ok. 10% szkodliwych gazów cieplarnianych – zupełnie na marne! Jednocześnie, według większości badań mierzących efektywność działań na rzecz poprawy klimatu, ograniczenie marnowania jedzenia jest jednym z najskuteczniejszych sposobów indywidualnej walki ze zmianami klimatycznymi (Project Drawdown, 2019). Warto ograniczyć również spożycie niektórych produktów, które emitują największy ślad węglowy. Dotyczy to szczególnie mięsa, takiego jak wołowina i baranina, generującego ogromne ilości metanu do atmosfery. Produkcja żywności pochodzenia zwierzęcego wymaga zużycia więcej energii niż do wytworzenia produktów roślinnych.
Kolejnym problemem są owoce egzotyczne (awokado, ananasy, mango czy banany), które muszą przejść długą drogę, zanim trafią na półki sklepowe, co oznacza znaczną emisję zanieczyszczeń. Warto również ograniczyć spożycie produktów wysokoprzetworzonych, które pochłaniają duże ilości energii potrzebnej do ich wyprodukowania. Ślad węglowy jest emitowany na wszystkich etapach łańcucha dostaw – uprawy, transportu, przetworzenia czy przechowywania. To wszystko ma wpływ na wysoki wskaźnik emisji CO2 i innych gazów cieplarnianych do atmosfery.

Reklama

Ogranicz marnowanie żywności

Na generowanie śladu węglowego mają wpływ nie tylko decyzje zakupowe, ale również marnowanie żywności. Wyrzucamy ogromne ilości produktów spożywczych, nie zastanawiając się, jak odbija się to na środowisku naturalnym. Problem tkwi w przygotowywaniu zbyt obfitych posiłków, kupowaniu żywności na zapas, niewłaściwym przechowywaniu jedzenia czy przegapieniu terminu przydatności do spożycia. Rozwiązaniem tego problemu jest sporządzanie listy zakupów, kupowanie mniejszych ilości jedzenia, wykorzystywanie resztek w postaci skórek czy ogryzków, mrożenie i pasteryzowanie żywności albo wybór produktów w lokalnych sklepach, gdzie żywność nie musi pokonać tak długiej drogi, by trafić na nasz stół.
Warto również przyłączyć się do inicjatyw na rzecz ograniczenia marnowania żywności. Jedną z nich jest aplikacja Too Good To Go, która daje możliwość zakupu niewykorzystanych danego dnia produktów w restauracjach, kawiarniach czy sklepach. Korzystając z aplikacji, możemy odebrać paczkę niespodziankę w bardzo korzystnej cenie, przyczyniając się do ograniczenia wyrzucanej żywności. Tym sposobem zapewniamy również pomoc lokalom gastronomicznym, które chcą wprowadzić proekologiczne praktyki na rzecz poprawy kondycji środowiska.

Reklama

Oszczędzaj wodę i prąd

Duże znaczenie w emisji CO2 i innych gazów cieplarnianych ma energia elektryczna. Każdy z nas posiada kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt urządzeń, które korzystają z prądu. Wystarczy tylko mała zmiana nawyków, aby ograniczyć jego zużycie poprzez odłączanie nieużywanych sprzętów z kontaktu czy wybór dostawcy energii, który korzysta ze źródeł odnawialnych. Dużym problemem w gospodarstwach domowych jest również marnowanie wody. Każdy z nas ponosi koszty zużycia tego cennego zasobu, który nie tylko obciąża budżet domowy, ale również przyczynia się do pogorszenia kondycji środowiska. Ekonawyki sprowadzają się do zakręcania wody podczas mycia zębów, brania prysznica zamiast kąpieli, uszczelniania kranów czy zamontowania specjalnej spłuczki w toalecie, dzięki której ograniczymy ilość spływającej wody. Te małe zmiany dają duży wkład w poprawę stanu środowiska naturalnego, za które każdy z nas jest odpowiedzialny.

Reklama
Reklama
Reklama