Czy kuchnia polska ma szanse podbić międzynarodowe restauracje tak jak kuchnia włoska, czy tajska? Niewykluczone. Naszym towarem eksportowym są oczywiście pierogi, ale inne potrawy również zyskują na popularności. Widać to szczególnie na przykładzie Stanów Zjednoczonych, gdzie można skosztować kuchni z całego świata.

Co jedzą Amerykanie?

Różnorodność kulinarnych upodobań Amerykanów to zasługa, chociażby tego, że jeden z największych krajów świata założyli kolonizatorzy i imigranci. Do Nowego Świata przypływali nie tylko z planami podbojów, ale też nieznanymi wcześniej smakami. Tak też dzieje się do dziś. Wystarczy wybrać się na spacer po Nowym Jorku, gdzie niektóre mniejszości narodowe, tak jak Chińczycy czy Włosi doczekali się swoich osiedli. Nie brakuje tam restauracji z ich rodzinnymi potrawami.

Co ciekawe, to nie kuchnia włoska ani szeroko pojęta azjatycka cieszą się największym uznaniem mieszkańców USA. Z badań przeprowadzonych przez platformę Preply wynika, że spośród zagranicznych propozycji pierwsze miejsce zajmuje kuchnia polska.

Pierogi i kiełbasa serwowane w jednej z nowojorskich knajpek / Andi Berlin/Newsday RM/Getty Images

Kuchnia polska podbija Stany Zjednoczone

Aby dowiedzieć się, jakie rodzaje kuchni regionalnej są najpopularniejsze w USA i gdzie można je skosztować, analitycy z Preply przeanalizowali 785 restauracji w całych Stanach Zjednoczonych. Dla uzyskania jak najbardziej wiarygodnych wyników wykluczyli kuchnie, które były reprezentowane przez mniej niż 5 restauracji w danym mieście lub 15 restauracji w skali kraju. Pod uwagę nie wzięto także tych restauracji, którym wystawiono poniżej 25 recenzji.

Najwyżej ocenianą kuchnią regionalną okazała się kuchnia polska z ogólną oceną 4,59 gwiazdki. W pierwszej piątce znalazły się również:

  • kuchnia etiopska (2. miejsce z oceną 4,5 gwiazdki),
  • kuchnia argentyńska (3. miejsce z oceną 4,49 gwiazdki),
  • kuchnia wenezuelska (4. miejsce z oceną 4,47 gwiazdki),
  • kuchnia libańska (5. miejsce z oceną 4,45 gwiazdki).

To nie oznacza jednak, że w każdym stanie kuchnia polska jest najpopularniejsza. Preferencje smakowe Amerykanów kształtują się różnie, w zależności od miasta. TOP 5 metropolii uwielbiających zagraniczne dania to:

  1. San Diego, Kalifornia: kuchnia etiopska (4,76 gwiazdki),
  2. Austin, Teksas: kuchnia wenezuelska (4,71 gwiazdki),
  3. Nowy Jork, Nowy Jork: kuchnia gruzińska (4,69 gwiazdki),
  4. Portland, Oregon: kuchnia peruwiańska (4,68 gwiazdki),
  5. Filadelfia, Pensylwania: kuchnia polska (4,67 gwiazdki).

Gdzie i co zjeść w USA?

W ramach tego samego badania przeanalizowano również najpopularniejsze kuchnie w pięciu największych amerykańskich miastach, w których na smakoszy czekają różnorodne lokale gastronomiczne oraz festiwale kulinarne, i ponadprzeciętna ilość food trucków. To tzw. „foodie cities”, czyli:

  • San Francisco – znane jako stolica dobrego jedzenia w USA oferuje różnorodne, wysoko cenione międzynarodowe kuchnie – na czele z pikantnym i aromatycznym jedzeniem argentyńskim ocenionym na 4,62 gwiazdki. Kuchnia etiopska zajmuje 2. miejsce z oceną 4,5 gwiazdki. Z kolei dania tureckie, niemieckie oraz hiszpańskie dzielą 3. miejsce z oceną 4,48 gwiazdki.
  • Nowy Orlean – znany z pełnej życia kultury ulicznej i obchodów Mardi Gras jest jedną ze światowych stolic międzynarodowej kuchni. W największym mieście stanu Luizjana szczególną popularnością cieszą się ostre i aromatyczne potrawy karaibskie (4,66 gwiazdki). 2. miejsce zajmują tajskie restauracje ze średnią oceną 4,58 gwiazdki. Inne wysoko oceniane kuchnie to: wietnamska (4,46 gwiazdki), francuska (4,44 gwiazdki) i jamajska (4,42 gwiazdki).
  • Chicago – znane z oryginalnych wynalazków kulinarnych, takich jak pizza „deep-dish” i hot dog „Chicago style”, oferuje ogromny wybór międzynarodowych dań. Pikantne potrawy wenezuelskie uzyskały najwyższą ocenę – 4,66 gwiazdki. Na 2. miejscu uplasowała się kuchnia serbska z oceną 4,62 gwiazdki. Podium zamykają aż trzy kuchnie: libańska, brazylijska, a także polska – ocenione każda na 4,55 gwiazdki.
  • Nowy Jork – nic dziwnego, że największe miasto w USA może pochwalić się jedną z najlepszych scen kulinarnych. Tam zawsze trafisz w dziesiątkę, wybierając ciepłe chaczapuri, ocenione wraz z pozostałymi gruzińskimi przysmakami na 4,69 gwiazdki. Kolejne miejsca na liście zajmują pikantne i aromatyczne potrawy z kuchni argentyńskiej (4,59 gwiazdki), kolumbijskiej (4,51 gwiazdki), malezyjskiej (4,5 gwiazdki) i brazylijskiej (4,48 gwiazdki).
  • Los Angeles – drugie co do wielkości miasto w USA również prezentuje różnorodną ofertę kulinarną. Podobnie jak w San Francisco najwyżej ocenianą kuchnią jest argentyńska (4,54 gwiazdki). W Mieście Aniołów można odnaleźć znacznie więcej opcji dla smakoszy. Warto sprawdzić ocenianą na 4,48 gwiazdki kuchnię karaibską lub posmakować dań tajwańskich (4,46 gwiazdki). Wysokie oceny uzyskały także kuchnie: francuska (4,44 gwiazdki) oraz włoska (4,42 gwiazdki).