Kuchnia tajska zyskuje na popularności w Europie, gdzie do niedawna liderem wśród azjatyckich smaków była kuchnia chińska. Europejczycy docenili tajskie potrawy za różnorodność. Łączą one wpływy kuchni chińskiej i indyjskiej, jednak na talerzach Tajów nie brakuje lokalnych produktów.

Tajlandia to popularny kierunek azjatyckich podróży. Pisaliśmy o tym w jednym  z naszych artykułów: Tajlandia znaczy raj. Jedną z atrakcji tego kraju jest oczywiście tajska kuchnia. Tym, którzy właśnie przypominają sobie piękne wakacje, ale również tym, którzy jeszcze tam nie byli chcemy przybliżyć wyjątkowość i różnorodność tajskich potraw. O smakach z całego świata przeczytacie na Foodwiki.

O wyjątkowości tajskich potraw zadecydowały 4 nurty wywodzące się z 4 regionów Tajlandii. Centralna Tajlandia, której ukształtowanie terenu jest doskonałe pod uprawy, słynie z ryżu. Północno-wschodni region Isan jest najbiedniejszą częścią kraju, gdzie główną gałęzią gospodarki jest rolnictwo. Północna część kraju jest górzysta i gęsto zalesiona, a dzięki temu obfita w rośliny i przyprawy. Zaś tropikalne południe kraju wzbogaciło tajskie potrawy o mleko kokosowe, owoce morza i ryby.

To wszystko składa się na wyjątkowość kuchni tajskiej, gdzie króluje pięć smaków: słodki, słony, gorzki, ostry i kwaśny. O ciekawostkach kuchni tajskiej przeczytacie na stronie: foodwiki/tajlandia/. Oto 5 najpopularniejszych tajskich potraw:

1. Tom yam

To ostra zupa na bazie wody lub bulionu, najczęściej z krewetkami lub kurczakiem. Dodaje się do niej mleko kokosowe, grzyby tam yam, trawę cytrynową i liście papedy. Co ciekawe, zupa jest jednocześnie delikatna i pikantna. Więcej o potrawie przeczytacie na Foodwiki.

2. Nam pla

To nic innego jak sos rybny. Przyprawa jest wykorzystywana do doprawiania i dosalania potraw oraz do marynowania mięsa. Obok sosu sojowego to najważniejszy dodatek kuchni tajskiej. Robi się go ze sfermentowanych ryb, soli i wody.

3. Mu pat prio wan

Pod tą nazwą kryje się danie z słodko-kwaśnej wieprzowiny. To idealne danie dla miłośników mięsa i nieoczywistych przypraw.

4. Bami (albo Bhami)

Wywodzi się z kuchni chińskiej. Bazą dla tej potrawy jest makaron. Podaje się go z warzywami, krewetkami lub mięsem. Potrawa zawdzięcza swoją wyrazistość dzięki takim składnikom jak ostry czosnek, cebula, por i papryka. Najczęściej przygotowuje się je na woku.

5. Kaeng hang lay

Danie to efekt mieszanki kultur tajskiej z birmańską. Głównym składnikiem potrawy jest wieprzowina, a smaku dodają jej pasta z orzeszków ziemnych, curry, imbir i sos chilli. Do całości dodaje się też trawę cytrynową, kurkumę i szalotki.

Kulinarną encyklopedię Foodwiki, na której znajdziecie informacje o potrawach z całego świata stworzył portal Pyszne.pl