Zamów prenumeratę i zyskaj wiele korzyści Prenumerata NEWSLETTER
National-Geographic.pl
National-Geographic.pl
  • Strona główna
  • NATIONAL GEOGRAPHIC
      • Wszystkie artykuły
      • Nauka
      • Ludzie
      • Przyroda
      • Historia
      • Odkrycia
      • Kosmos
      • Podcasty
      • Wspinaczka od podstaw
    • National Geographic 4/23 Zamów prenumeratę

      ZAPRENUMERUJ NATIONAL GEOGRAPHIC

      Prenumerata
  • TRAVELER
      • Wszystkie artykuły
      • Kierunki
      • Go Poland
      • Adventure
      • Wywiady
      • Porady
      • Test Travelera
      • Smaki Świata
    • National Geographic 4/23 Zamów prenumeratę

      ZAPRENUMERUJ NATIONAL GEOGRAPHIC

      Prenumerata
  • EXPLORERZY
  • FOTOGRAFIA
  • NATGEO CHANNEL
  • SKLEP

JESTEŚMY W SOCIAL MEDIACH

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

Chorwacja to nie tylko zatłoczone plaże. Oto 8 zaskakujących miejsc

Istria: największy półwysep w basenie Adriatyku
7/9
Udostępnij: Udostępnij
Chorwacja to nie tylko zatłoczone plaże!
Hum: najmniejsze miasteczko na świecie
Zadar: stolica najpiękniejszych zachodów słońca
Karlovac: miasto zbudowane na planie gwiazdy z największą liczbą rzek w Chorwacji
Hvar: najbardziej słoneczna wyspa w Chorwacji
Ilok: najbardziej wysunięte na wschód miasto w Chorwacji
Istria: największy półwysep w basenie Adriatyku
Nin: najbardziej romantyczne miasto w Europie
Pag: wyspa o najdłuższym wybrzeżu w Chorwacji

Istria: największy półwysep w basenie Adriatyku

fot. Vedran Metelko / Chorwacka Wspólnota Turystyczna

Często nazywany chorwacką Toskanią, półwysep Istria słynie ze swego zielonego wnętrza, wąskich uliczek, winnic, średniowiecznych miast, wznoszących się na wzgórzach oraz urokliwych wiosek.
Nie można nie spróbować lokalnego wina i naprawdę dobrej kuchni. W lubianej wśród turystów Puli można podziwiać świetnie zachowany amfiteatr, w którym co roku odbywa się festiwal filmowy. Z kolei między 26 a 30 lipca w Motovun organizowany jest międzynarodowy festiwal filmowy.
Usytuowana w północnej części Chorwacji Istria jest największym półwyspem w basenie Morza Adriatyckiego. Podczas wiosny, kiedy temperatura wody wzrasta powyżej 14°C, lokalni szefowie kuchni przyrządzają doskonałości tutejszej kuchni, takie jak dzikie szparagi czy przepyszne czarne mątwy, podawane z ziemniakami, rukolą i pomidorami skropionymi lokalną oliwą. Wspomnianych dań można skosztować w wybranych restauracjach i tawernach, w takich miastach jak Pulia Fazana, Vodnjan, Marcana i Liznjan.

Więcej tutaj.

  • Strona główna
  • NATIONAL GEOGRAPHIC
      • Wszystkie artykuły
      • Nauka
      • Ludzie
      • Przyroda
      • Historia
      • Odkrycia
      • Kosmos
      • Podcasty
      • Wspinaczka od podstaw
    • National Geographic 4/23 Zamów prenumeratę

      ZAPRENUMERUJ NATIONAL GEOGRAPHIC

      Prenumerata
  • TRAVELER
      • Wszystkie artykuły
      • Kierunki
      • Go Poland
      • Adventure
      • Wywiady
      • Porady
      • Test Travelera
      • Smaki Świata
    • National Geographic 4/23 Zamów prenumeratę

      ZAPRENUMERUJ NATIONAL GEOGRAPHIC

      Prenumerata
  • EXPLORERZY
  • FOTOGRAFIA
  • NATGEO CHANNEL
  • SKLEP
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • KARTY PODARUNKOWE
  • O towarzystwie National Geographic
  • Moje zgody

ZNAJDZIESZ NAS NA

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
National-Geographic.pl
© 2023 Burda Media Polska Sp. z o.o.
  • NASZE SERWISY
  • Elle.pl
  • Glamour.pl
  • Gotujmy.pl
  • Ilewazy.pl
  • Kobieta.pl
  • Mamotoja.pl
  • Modago.pl
  • Mojegotowanie.pl
  • Mojpieknyogrod.pl
  • Party.pl
  • Polki.pl
  • Przyslijprzepis.pl
  • Viva.pl
  • Wizaz.pl
  • Cocolita.pl