Często nazywany chorwacką Toskanią, półwysep Istria słynie ze swego zielonego wnętrza, wąskich uliczek, winnic, średniowiecznych miast, wznoszących się na wzgórzach oraz urokliwych wiosek.
Nie można nie spróbować lokalnego wina i naprawdę dobrej kuchni. W lubianej wśród turystów Puli można podziwiać świetnie zachowany amfiteatr, w którym co roku odbywa się festiwal filmowy. Z kolei między 26 a 30 lipca w Motovun organizowany jest międzynarodowy festiwal filmowy.
Usytuowana w północnej części Chorwacji Istria jest największym półwyspem w basenie Morza Adriatyckiego. Podczas wiosny, kiedy temperatura wody wzrasta powyżej 14°C, lokalni szefowie kuchni przyrządzają doskonałości tutejszej kuchni, takie jak dzikie szparagi czy przepyszne czarne mątwy, podawane z ziemniakami, rukolą i pomidorami skropionymi lokalną oliwą. Wspomnianych dań można skosztować w wybranych restauracjach i tawernach, w takich miastach jak Pulia Fazana, Vodnjan, Marcana i Liznjan.