4 egzotyczne napoje, które rozgrzeją w chłodne wieczory
2/5
Udostępnij: Udostępnij
Noon chai z Kaszmiru
Fot. materiały prasowe
Ten wywodzący się z Kaszmiru i popularny w wielu rejonach Pakistanu napój herbaciany zachwyca różową barwą i niecodziennym smakiem, które uzyskuje dzięki dodatkowi sody oczyszczonej i szczypty soli. Serwowany z bakaliami z pewnością zaskoczy twoich gości.
– Do przygotowania noon chai mieszkańcy kaszmiru tradycyjnie wykorzystują lokalną odmianę herbaty, którą przygotowują w samowarze, ale w domowych warunkach wystarczy zwykły garnek i dostępna w Polsce odmiana Wuyi chińskiej herbaty ulung – podpowiada Piotr Chalimoniuk z centrum lotniczego Sky4Fly.net.
Sposób przygotowania:
4 filiżanki naparu przyrządzimy z:
- 3 szklanek wody,
- łyżki herbaty ulung,
- połowy łyżeczki sody oczyszczonej,
- dużej szczypty soli,
- kilku skruszonych ziaren kardamonu,
- laski cynamonu,
- gwiazdki anyżu,
- 2 szklanek mleka,
- łyżki cukru
- kruszonych migdałów i pistacji.
Do delikatnie gotującej się wody wrzucamy liście herbaty, sól oraz sodę oczyszczoną. Mieszamy i dodajemy resztę przypraw. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Dolewamy mleko i zwiększamy ogień. Mieszając doprowadzamy wywar do wrzenia. Odcedzamy do filiżanek. Posypujemy kruszonymi migdałami i pistacjami.