1. Indonezja – cynamon

Historia tej przyprawy jest nierozerwalnie związana z wieloma kulturami na naszej planecie. Już w Biblii znajdujemy wzmianki na temat cynamonu, pojawia się także u historyków greckich, arabskich oraz w Starożytnym Egipcie, gdzie wykorzystywany był do... mumifikacji. Wszędzie, gdzie się pojawiał, zostawał na stałe ze względu na swój zapach i walory smakowe. 

Najlepszy gatunkowo cynamon znajdziemy w Indonezji, która wytwarza ponad jedną trzecią jego produkcji na całym świecie. Kuchenną przyprawę otrzymujemy z wysuszonej kory wiecznie zielonego drzewa nazywanego cynamonowcem. 

Fot. Getty Images 

Zróbmy to!

W jaki sposób kreatywnie wykorzystać cynamon w kuchni? Możliwości jest mnóstwo, od słodkich rogalików, przez biscotti dla miłośników chrupania, aż po delikatne muffinki owocowe czy kasze jaglane z owocami. We wszystkich tych daniach cynamon odgrywa kluczową rolę wydobywając ze składników jeszcze więcej smaku i dodając własnego charakteru.