Nie dodajesz do kawy mleka? Może lubisz mocne smaki. Może chcesz pić kawę „tak, jak się powinno”. Może jesteś psychopatą.

Zacznijmy od tego, że określenie „czarna kawa” uznawane jest przez baristów za błędne. „Biała kawa” zresztą także. W obu przypadkach powinniśmy sprecyzować, czy chodzi nam o espresso, caffè americano, caffè latte czy może caffè au lait. 

Jednak w wielu krajach, także w Polsce, przyjęło się mówić na kawę bez mleka uniwersalnie „czarna”, a z mlekiem „biała” - dlatego zostaniemy przy tym nazewnictwie szczególnie, że czasopismo Appetite opublikowało właśnie bardzo ciekawe badanie dotyczące związku naszych kawowych preferencji z tendencjami sadystycznymi i psychopatycznymi. 

W badaniu udział wzięło 1000 dorosłych osób, które przepytano ma temat ulubionych posiłków i preferencji smakowych. Uczestnicy następnie wzięli udział w testach osobowości określających ich zachowania społeczne i antyspołeczne, w tym także skłonności do narcyzmu, sadyzmu i psychopatii. 

Przeprowadzający badanie naukowcy z Uniwersytetu w Inssbrucku stwierdzili, że osoby z tendencjami do zachowań psychopatycznych lubią gorzki smak. Najbliższa korelacja zachodziła między gorzkimi potrawami, a „codziennym sadyzmem” - czyli odczuwaniem przyjemności z zadawania pewnego poziomu bólu innym. 

Zresztą, nie tylko czarna kawa powinna was niepokoić. Wśród smakołyków wybieranych chętnie przez osoby antyspołeczne są także: rzodkiewki, seler i tonik. 

To nie pierwsze badanie wskazujące na związki preferencji smakowych z typami osobowości. Poprzednie eksperymenty, przeprowadzone przez Christinę Sagioglou oraz Tobiasa Greitemeyera pokazały, że słodkie smaki łączą się z osobami altruistycznymi i spolegliwymi, podczas gdy gorzkie trzymają się ludzi wrogich, ostro oceniających innych. 

Kiedy będziecie się z kimś umawiać na randkę zwróćcie uwagę na to co wybierze w menu. Może wam to zdradzić więcej na jego/jej temat niż niejedna rozmowa. 

Źródło: Indy100