Zamów prenumeratę i zyskaj wiele korzyści Prenumerata NEWSLETTER
National-Geographic.pl
National-Geographic.pl
  • Strona główna
  • NATIONAL GEOGRAPHIC
      • Wszystkie artykuły
      • Nauka
      • Ludzie
      • Przyroda
      • Historia
      • Odkrycia
      • Kosmos
      • Podcasty
      • Wspinaczka od podstaw
    • National Geographic 2/23 Zamów prenumeratę

      ZAPRENUMERUJ NATIONAL GEOGRAPHIC

      Prenumerata
  • TRAVELER
      • Wszystkie artykuły
      • Kierunki
      • Go Poland
      • Adventure
      • Wywiady
      • Porady
      • Test Travelera
      • Smaki Świata
    • National Geographic 2/23 Zamów prenumeratę

      ZAPRENUMERUJ NATIONAL GEOGRAPHIC

      Prenumerata
  • EXPLORERZY
  • FOTOGRAFIA
  • NATGEO CHANNEL
  • SKLEP

JESTEŚMY W SOCIAL MEDIACH

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

4 sposoby na kawę inspirowane podróżami

Kawa po turecku
5/5
Udostępnij: Udostępnij
Eksperymentujemy
Kawa po wietnamsku
Skandynawska kawa z jajkiem
Cascara
Kawa po turecku

Kawa po turecku

materiały prasowe

Metoda rozpowszechniona nie tylko w samej Turcji, ale w każdym miejscu, gdzie docierały wpływy Imperium Osmańskiego. Niegdyś znana i popularna również w Polsce, z czasem jednak popadła w zapomnienie. Co gorsza jej mianem niesłusznie zaczęto określać wspomnianą wcześniej „zalewajkę”. Prawdziwa kawa po turecku to napar znacznie bardziej szlachetny, a zarazem trudniejszy w przygotowaniu. Wymaga cierpliwości oraz dobrej i bardzo drobno zmielonej kawy. W zamian otrzymujemy pobudzającą, słodką, ciemną i gęstą kawę zwieńczoną aksamitną pianką.
– Tradycyjny zestaw do parzenia kawy składający się z miedzianego tygielka i małych filiżanek to świetny pomysł na pamiątkę z podróży do Turcji. Jeśli lot nad Bosfor dopiero przed nami, kawę po turecku możemy przygotować przy użyciu niewielkiego rondla z grubym dnem – opowiada Piotr Chalimoniuk z centrum lotniczego Sky4Fly.net.

Sposób parzenia:
1. Do naczynia wypełnionego zimną wodą wsypujemy zmieloną w drobny pył kawę z cukrem. Możemy przyprawić odrobiną kardamonu. Całość dokładnie mieszamy.
2. Miksturę doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu.
3. Gdy tylko woda zacznie wrzeć, ściągamy naczynie z ognia i studzimy przez około 30 sekund.
4. Jeszcze dwukrotnie doprowadzamy miksturę do wrzenia, za każdym razem pamiętając o 30-sekundowej przerwie.
5. Przelewamy kawę do niewielkich filiżanek. Pijemy bez mleka.

  • Strona główna
  • NATIONAL GEOGRAPHIC
      • Wszystkie artykuły
      • Nauka
      • Ludzie
      • Przyroda
      • Historia
      • Odkrycia
      • Kosmos
      • Podcasty
      • Wspinaczka od podstaw
    • National Geographic 2/23 Zamów prenumeratę

      ZAPRENUMERUJ NATIONAL GEOGRAPHIC

      Prenumerata
  • TRAVELER
      • Wszystkie artykuły
      • Kierunki
      • Go Poland
      • Adventure
      • Wywiady
      • Porady
      • Test Travelera
      • Smaki Świata
    • National Geographic 2/23 Zamów prenumeratę

      ZAPRENUMERUJ NATIONAL GEOGRAPHIC

      Prenumerata
  • EXPLORERZY
  • FOTOGRAFIA
  • NATGEO CHANNEL
  • SKLEP
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • KARTY PODARUNKOWE
  • O towarzystwie National Geographic
  • Moje zgody

ZNAJDZIESZ NAS NA

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
National-Geographic.pl
© 2023 Burda Media Polska Sp. z o.o.
  • NASZE SERWISY
  • Elle.pl
  • Glamour.pl
  • Gotujmy.pl
  • Ilewazy.pl
  • Kobieta.pl
  • Mamotoja.pl
  • Modago.pl
  • Mojegotowanie.pl
  • Mojpieknyogrod.pl
  • Party.pl
  • Polki.pl
  • Przyslijprzepis.pl
  • Viva.pl
  • Wizaz.pl
  • Cocolita.pl