Zamów prenumeratę i zyskaj wiele korzyści Prenumerata NEWSLETTER
National-Geographic.pl
National-Geographic.pl
  • Strona główna
  • NATIONAL GEOGRAPHIC
      • Wszystkie artykuły
      • Nauka
      • Ludzie
      • Przyroda
      • Historia
      • Odkrycia
      • Kosmos
      • Podcasty
      • Wspinaczka od podstaw
    • National Geographic 6/23 Zamów prenumeratę

      ZAPRENUMERUJ NATIONAL GEOGRAPHIC

      Prenumerata
  • TRAVELER
      • Wszystkie artykuły
      • Kierunki
      • Go Poland
      • Adventure
      • Wywiady
      • Porady
      • Test Travelera
      • Smaki Świata
    • National Geographic 6/23 Zamów prenumeratę

      ZAPRENUMERUJ NATIONAL GEOGRAPHIC

      Prenumerata
  • EXPLORERZY
  • FOTOGRAFIA
  • NATGEO CHANNEL
  • SKLEP

JESTEŚMY W SOCIAL MEDIACH

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  1. Traveler
  2. Nie rób tego przy stole! 5 zwyczajów, o których nie miałeś pojęcia
Ostrożnie z tym nożem!

Shutterstock

Traveler

Nie rób tego przy stole! 5 zwyczajów, o których nie miałeś pojęcia

08.12.2020
Redakcja NatGeoYTico
Udostępnij: Udostępnij

W niektórych kulturach nóż postrzegany jest jako broń, a obyczaj wymaga, by do stołu zasiadać w pokojowych zamiarach. Świat ludzkich kultur jest nieskończenie różnorodny. Nie inaczej jest z dobrymi manierami przy stole.

Galeria (5 zdjęć)

Etykieta widelcowa w Tajlandii

Shutterstock

1 / 5 Etykieta widelcowa w Tajlandii

Jesteś w Tajlandii. Podano do stołu. Oddychasz z ulgą, bo nigdzie nie widzisz pałeczek, którymi w ogóle nie potrafisz się posługiwać. Zastawa obejmuje łyżkę i widelec. Jest dobrze, ale musisz być czujny. Tajowie posługują się widelcem w specyficzny sposób. Przytrzymują nim jedzenie, które porcjują przy użyciu łyżki. Następnie używają go, by przenieść porcję na łyżkę i podać ją do ust. Jedzenie bezpośrednio przy użyciu widelca nie skończy się pewnie awanturą przy stole, ale może zostać odebrane jako nietakt, podobnie jak branie noża do ust w Europie. Tego ostatniego zresztą tradycyjnie nie używa się przy stole na całym Dalekim Wschodzie. Nóż postrzegany jest jako broń, a kultura wymaga, by do stołu zasiadać w pokojowych zamiarach.

W Chinach? Ostrożnie z tymi pałeczkami!

Shutterstock

2 / 5 W Chinach? Ostrożnie z tymi pałeczkami!

Pałeczki to najpopularniejsze sztućce na świecie. Liczba codziennych użytkowników obejmuje ponad 2 miliardy ludzi. To jednocześnie, obok łyżki, jeden z najstarszych rodzajów sztućców. Nic dziwnego, że w Chinach, tworzących najstarszą nieprzerwanie istniejącą cywilizację świata, sposób posługiwania się pałeczkami reguluje rozbudowana i uświęcona tradycją etykieta. Za niegrzeczne uznaje się stukanie nimi o naczynia czy używanie ich do gestykulacji. Przede wszystkim warto jednak pamiętać o tym, aby nigdy nie wbijać ich na sztorc w pożywienie. Czynność tę Chińczycy kojarzą bowiem z wyglądem posiłków składanych jako ofiara rytualna dla zmarłych

Na Bliskim Wchodzie leworęczni nie mają łatwo

Shutterstock

3 / 5 Na Bliskim Wchodzie leworęczni nie mają łatwo

W wielu miejscach na Bliskim Wschodzie i w Indiach branie pokarmu w lewą rękę uchodzi za łamanie tabu. Między rękoma zachodzi dyktowany obyczajem podział pracy. Prawa ręka służy do jedzenia i wielu innych szlachetnych czynności, lewa zaś ma do wykonania cokolwiek mniej przyjemną robotę. Warto pamiętać, że do niedawana i w Europie „niewłaściwe” posługiwanie się lewą ręką narażało na nieprzyjemności.

W Japonii dobrze jest sobie siorbnąć

Shutterstock

4 / 5 W Japonii dobrze jest sobie siorbnąć

Wszyscy go znamy, prawda? Tego gościa, który siorbie zupę przy stole lub funduje symfonię mlaskania wszystkim uczestnikom biesiady. Cóż, u nas budzi zażenowanie, a w Japonii byłby mistrzem taktu. W Kraju Kwitnącej Wiśni głośne siorbanie i mlaskanie jest akceptowane jako sposób delektowania się posiłkiem oraz mile widziane jako komplement dla umiejętności kucharskich gospodarza.

Czyścimy talerze?

Shutterstock

5 / 5 Czyścimy talerze?

To zależy od tego, gdzie akurat przebywamy. We Francji czy w Japonii niedojedzenie posiłku może zostać odebrane jako znak dezaprobaty dla talentów kulinarnych gospodarza. Inaczej jest w Chinach. Tutaj w dobrym tonie jest zostawić co nieco na talerzu. Gospodarz odbierze to jako znak, że nie zabrakło nam jedzenia oraz poczuje, że jego hojność była wystarczająca. Zostawiając pusty talerz, mimowolnie dajemy sygnał, że jedzenia było za mało, sprawiając przykrość osobom, które nas goszczą. - Zawsze warto zawczasu poszukać informacji o zwyczajach kulinarnych panujących w kraju, do którego planujemy podróż. Obok pakowania, rezerwacji hotelu, zakupu biletów i zaplanowania pobytu, przygotowanie kulturowe powinno stanowić ważny etap przygotowań świadomego podróżnika – opowiada Piotr Chalimoniuk ze Sky4Fly.net.

Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Tagi

kultura tajlandia jedzenie japonia chiny zwyczaje
Nepal: To nie jest kraj dla słabych ludzi [FOTORELACJA] Poprzedni artykuł
5 miejsc, które trzeba zobaczyć w Australii Następny artykuł

ZOBACZ TAKŻE

tajlandia ciekawostki Traveler 24.01.2023

2023 rok? Nie, tutaj jest 2566. Odkryj zaskakujące ciekawostki o Tajlandii

Kuchni syczuańskiej nie ma bez chili, pieprzu, cebuli, czosnku oraz imbiru. Traveler 21.03.2019

"Choć łzy płynęły mi po policzkach, jadłem dalej". TAK smakują prawdziwe Chiny!

tajlandia2 Traveler 29.02.2016

Tajlandia – ceny egzotycznych wakacji

ZAMÓW PRENUMERATĘ

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

Porządne Plecaki i Nerki!
Sinsay
Porządne Plecaki i Nerki!
Świetne Okazje!
Zobacz
Wielofunkcyjny, Gotujący Robot iCOOK!
MPM
Wielofunkcyjny, Gotujący Robot iCOOK!
Sprawdź co Potrafi!
Zobacz
Najpiękniejsze Sukienki na Wiosnę!
Born2be
Najpiękniejsze Sukienki na Wiosnę!
Boska Talia
Zobacz
Szczoteczka Elektryczna Duo Black White
Oral-B Series 7
Szczoteczka Elektryczna Duo Black White
Zdrowy Uśmiech
Zobacz
REKLAMA

SKLEP KULTOWY

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER

Dowiaduj się więcej o świecie i bądź na bieżąco z naszymi informacjami, poradami, konkursami

 

JESTEŚMY W SOCIAL MEDIACH

  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube

Najpopularniejsze

Kierunki

Kot Gacek zniknął z ulicy Kaszubskiej. Wiemy, gdzie przebywa futrzak

Kierunki

Polska atrakcja robi prawdziwą furorę. Tłumy turystów przyjeżdżają z całego kraju

Tanie podróżowanie

Duże zmiany dla podróżujących samolotem. Uciążliwy limit zniesiony

Kierunki

Ateny – co warto zobaczyć? Atrakcje, zabytki i ciekawostki o stolicy Grecji

Kierunki

Miejsce, o którym niewielu słyszało. Odwiedzający nazywają je „polskim Como”

Nasze inicjatywy

Akademia

WIELKI KONKURS FOTOGRAFICZNY

Zobacz

ZNAJDZIESZ NAS NA

  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
Traveler 6/23

Traveler 6/23

Magazyn TRAVELER jest dostępny w sklepie Kultowy.pl z darmową dostawą. Już wkrótce ewydania.

KUP MAGAZYN

Traveler 6/23

ZAPRENUMERUJ TRAVELER

Zamów jeden z pakietów TRAVELERA i otrzymuj magazyn co miesiąc wprost do domu

ZAMÓW PRENUMERATĘ

  • Strona główna
  • NATIONAL GEOGRAPHIC
      • Wszystkie artykuły
      • Nauka
      • Ludzie
      • Przyroda
      • Historia
      • Odkrycia
      • Kosmos
      • Podcasty
      • Wspinaczka od podstaw
    • National Geographic 6/23 Zamów prenumeratę

      ZAPRENUMERUJ NATIONAL GEOGRAPHIC

      Prenumerata
  • TRAVELER
      • Wszystkie artykuły
      • Kierunki
      • Go Poland
      • Adventure
      • Wywiady
      • Porady
      • Test Travelera
      • Smaki Świata
    • National Geographic 6/23 Zamów prenumeratę

      ZAPRENUMERUJ NATIONAL GEOGRAPHIC

      Prenumerata
  • EXPLORERZY
  • FOTOGRAFIA
  • NATGEO CHANNEL
  • SKLEP
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • KARTY PODARUNKOWE
  • O towarzystwie National Geographic
  • Moje zgody

ZNAJDZIESZ NAS NA

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
National-Geographic.pl
© 2023 Burda Media Polska Sp. z o.o.
  • NASZE SERWISY
  • Elle.pl
  • Glamour.pl
  • Gotujmy.pl
  • Ilewazy.pl
  • Kobieta.pl
  • Mamotoja.pl
  • Modago.pl
  • Mojegotowanie.pl
  • Mojpieknyogrod.pl
  • Party.pl
  • Polki.pl
  • Przyslijprzepis.pl
  • Viva.pl
  • Wizaz.pl
  • Cocolita.pl