Nihari, karela, gol gappa… To niezwykłe mieszanki smaków i kolorów. Smakują równie egzotycznie jak brzmią.

Graniczy z Chinami, Afganistanem, Iranem i Indiami, jego populacja liczy ponad 200 milionów ludzi,  pod względem powierzchni - 796 095 km2 - zajmuje 36. miejsce na świecie. Nic dziwnego, że Pakistan jest krajem tak różnorodnym pod względem geograficznym, językowym i kulturowym. Jednak to co w Pakistanie stałe i niezależne od innych czynników to wyśmienita kuchnia. Pakistańczycy są kulinarnymi mistrzami, uwielbiają jeść i gotować, a ich narodowe dania są pełne smaków i kolorów. 

Być może niektóre z tych dań znasz z indyjskich restauracji lub podróży do tej części świata. Kuchnia pakistańska, owszem korzysta z wpływów indyjskich, robi to jednak na swój sposób.

Poznaj 13 wyjątkowych potraw kuchni Pakistanu - 13 najsmaczniejszych powodów, by odwiedzić ten kraj!

 

1. Pakora


Fot. Getty Images

To klasyczna w tej części świata przystawka, łatwa do przyrządzenia, chrupiąca przekąska podawana często z herbatą. Składają się na nią zazwyczaj kawałki cienko pokrojonych warzyw zanurzone w przyprawionym cieście zrobionym z mąki ciecierzycy (besanu), smażone w głębokim oleju.

 

2. Gol gappa


Fot. Getty Images

Małe faszerowane placki przypominające okrągłą skorupkę, podawane z sosem tamaryndowym to popularny street-food. Nadziewane są pomidorami, ciecierzycą, pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Podawane są zwykle na gorąco.

 

3. Biriani


Fot. Getty Images

To potrawa z ryżu, która zyskała na popularności na królewskich dworach w XVI-XIX-wieku podczas panowania Imperium mongolskiego. Często serwowana na specjalne okazje. Biriani można podawać z jagnięciną, wołowiną lub kurczakiem. Mięso i ryż przygotowywane są osobno, układane warstwowo, a następnie gotowane razem z duża ilością przypraw.