Psy pomogły odkryć trzy nowe gatunki trufli. Jeden z nich jest równie smaczny, co słynne grzyby z Włoch
Naukowcy odkryli w USA trzy nowe gatunki podziemnych grzybów. Jeden z nich ma duży potencjał kulinarny i może kosztować setki dolarów za funt. Do odkrycia nie doszłoby, gdyby nie pomoc wyspecjalizowanych w poszukiwaniu trufli psów.

Spis treści
- Trufla z Oregonu to nowy gatunek
- Gdyby nie psy i lockdown, nie byłoby odkrycia
- Badacz-amator odkrył kolejny gatunek
Biolodzy z Uniwersytetu Florydy odkryli trzy nowe gatunki grzybów, w tym jeden o dużej wartości kulinarnej. Do odkrycia walnie przyczyniły się cztery specjalnie wytrenowane psy.
Trufla z Oregonu to nowy gatunek
Wyniki opisano w czasopiśmie „Persoonia” i rzucają one nowe światło na drzewo genetyczne grzybów z rodziny smardzowatych, w tym słynnej tzw. czarnej trufli z Oregonu cenionej przez szefów kuchni i sprzedawanej nawet po 800 dolarów za funt (niecałe pół kilograma).
Dotychczas uważano że trufla z Oregonu, to gatunek Leucangium carthusianum, występujący zarówno w Europie, jak i USA i należący do smardzowatych. Jednak badania terenowe i analizy genetyczne wykazały, że odmiana północnoamerykańska jest odrębnym gatunkiem, który nazwano Leucangium cascadiense, na cześć regionu Cascadia.
Gdyby nie psy i lockdown, nie byłoby odkrycia
Badania rozpoczął Benjamin Lemmond, który uziemiony podczas pandemii, zaczął analizować setki zasuszonych okazów zgromadzonych na Uniwersytecie Stanowym Oregonu. Porównania z kolekcjami z Europy i Azji – w tym z Polski, Włoch i Japonii – wykazały wyraźne różnice genetyczne.
Kiedy badacze mogli już udać się w teren, nie poszli do lasu sami. Zabrali ze sobą specjalnie wytrenowane do poszukiwania trufli psy: Cricketa, Lolo, Roo i Rye. Lolo należy do rasy lagotto romagnolo – jednej z najstarszych włoskich ras psów dowodnych, od XIX wieku używanej do pomocy w szukaniu trufli.

Dzięki pomocy psów badacze znajdowali owocniki grzybów nawet 25 cm pod ziemią. Stwierdzili, że L. cascadiense żyje w symbiozie z młodymi daglezjami. Barwienie fluorescencyjne i sekwencjonowanie DNA korzeni wykazało wymianę składników odżywczych między grzybem a drzewem, czyli mykoryzę.
Naukowcy odkryli też nowy bardzo rzadki gatunek Imaia kuwohiensis – jasną truflę z ciemnymi brodawkami, rosnącą w zagrożonych lasach świerkowo-jodłowych południowych Appalachów. Nazwa pochodzi od słowa „Kuwohi”, oznaczającego w języku Czirokezów najwyższy szczyt Gór Skalistych.
Badacz-amator odkrył kolejny gatunek
Kolejne zaskoczenie przyniosło zgłoszenie badacza-amatora w aplikacji iNaturalist. W hrabstwie Oneida (Nowy Jork) znalazł on truflę rosnącą przy choinach kanadyjskich (Tsuga canadensis). Analiza wykazała, że to kolejny nowy gatunek – Leucangium oneidaense, odmienny morfologicznie i genetycznie od innych Leucangium. Wkrótce potem znaleziono drugi okaz w stanie Massachusetts, co sugeruje, że w Ameryce Północnej może kryć się jeszcze wiele nieopisanych – i smacznych – trufli.
Źródło: Phys.org
Nasza autorka
Magdalena Rudzka
Dziennikarka „National Geographic Traveler" i „Kaleidoscope". Przez wiele lat również fotoedytorka w agencjach fotograficznych i magazynach. W National-Geographic.pl pisze przede wszystkim o przyrodzie. Lubi podróże po nieoczywistych miejscach, mięso i wino.

