Kolejna korzyść z picia kawy. Zadaniem naukowców poprawia trawienie
Przegląd badań podkreśla korzystny wpływ picia kawy na proces trawienia. Kawa chroni m.in. przed kamieniami żółciowymi i niektórymi chorobami wątroby.

- redakcja
Spis treści:
„Mała czarna” jest od wielu lat przedmiotem badań naukowych. Dzięki nim wiemy np., że kawa przedłuża życie i może wspierać pracę serca. A jak wpływa na układ trawienny?
Przegląd 194 publikacji naukowych sugeruje, że umiarkowane spożycie kawy (3–5 filiżanek dziennie) nie powoduje szkodliwych skutków dla narządów przewodu pokarmowego. Dwa obszary szczególnego zainteresowania, wynikające z badań, to związek między kawą a zmniejszonym ryzykiem powstania kamieni żółciowych oraz dowody łączące spożycie kawy ze zmniejszonym ryzykiem zapalenia trzustki (chociaż tu nadal potrzeba więcej badań).
Wpływ kawy na układ pokarmowy
Co się dzieje po wypiciu kawy, gdy przemieszcza się ona przez nasz przewód pokarmowy?
- Pobudza produkcję soków żołądkowych, żółci i enzymów trzustkowych. Substancje te są niezbędne do trawienia pokarmu. Kawa stymuluje produkcję hormonu trawiennego gastryny oraz cholecystokininy (CCK), która zwiększa produkcję żółci.
- Kawa wydaje się być związana ze zmianami w składzie mikrobiomu jelitowego. W przeglądanych badaniach stwierdzono, że spożycie kawy wpływa głównie na populację Bifidobacteria – wszechobecnych, korzystnych dla zdrowia mieszkańców przewodu pokarmowego.
- Powszechnie wiadomo, że często po kawie od razu chce się biec do toalety. Jest ona bowiem związana z motoryką jelita grubego. To proces powodujący, że pokarm przemieszcza się przez końcowy fragment przewodu pokarmowego. Kawa może stymulować motorykę okrężnicy tak samo skutecznie, jak płatki zbożowe. To oznacza zmniejszone ryzyko przewlekłych zaparć.
Ochrona przed chorobami
Analizę przeprowadziła dr Astrid Nehlig z Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych we Francji (INSERM). Prace badawcze sfinansował Instytut Informacji Naukowej o Kawie (ISIC), czyli organizacja założona przez największych europejskich producentów kawy.
– Wbrew stereotypom, spożycie kawy nie jest ogólnie powiązane z problemami jelitowymi lub trawiennymi. W niektórych przypadkach kawa chroni przed powszechnymi dolegliwościami trawiennymi, takimi jak zaparcia czy kamienie żółciowe. Potrzebne będą dodatkowe dane, aby zrozumieć wpływ kawy na cały przewód pokarmowy, ale i tak jest to niezwykle zachęcający punkt wyjścia – skomentowała uczona.
Najnowsze badania potwierdzają ochronne działanie kawy w przypadku chorób wątroby. Jest wśród nich rak wątrobowokomórkowy – jeden z najczęściej występujących rodzajów nowotworu wątroby.
Źródło: EurekAlert

