Czy te genetycznie modyfikowane grzyby zastąpią mięso? Są bogate w białko, ekologiczne i smakują podobnie
Produkty wysokobiałkowe są prawdziwym hitem, ale wciąż potrzebujemy nowych rozwiązań. Wiedzą to naukowcy, którzy w obliczu rosnącego zapotrzebowania nie tylko na białko, ale także na zamienniki mięsa, stale pracują nad kwestią żywienia. Wydaje się jednak, że nadchodzi przełom – nowe badania nad genetycznie modyfikowanym grzybem pozwalają uzyskać wysokobiałkowy produkt o smaku mięsa, ograniczając emisję gazów cieplarnianych nawet o 61%.

Zapotrzebowanie na alternatywy dla mięsa rośnie z każdym rokiem. Dodatkowo chcemy spożywać także coraz więcej białka, które przynosi korzyści nie tylko sportowcom, ale także osobom prowadzącym „siedzący” styl życia.
Dzięki nowoczesnym technologiom możliwe staje się uzyskanie produktów do złudzenia przypominających produkty odzwierzęce, ale przyjaznych środowisku i wypełnionych korzystnymi substancjami. Poznajcie grzyba Fusarium venenatum, a raczej jego najmłodszego kuzyna: grzyba FCPD.
Czym jest grzyb FCPD?
Grzyb FCPD to nowa odmiana Fusarium venenatum, która została genetycznie zmodyfikowana przy użyciu technologii CRISPR przez naukowców z Jiangnan University w chińskim Wuxi. CRISPR umożliwia precyzyjną edycję genów, ale co istotne – naukowcy nie wprowadzili za jego pomocą do grzyba żadnego nowego genu. Zamiast tego usunęli dwa inne: jeden odpowiedzialny za syntezę chityny i drugi zajmujący się dekarboksylazą pirogronianową.
Dzięki temu ściana komórkowa grzyba stała się cieńsza, a jego metabolizm bardziej zoptymalizowany. To oznacza, że organizm ten potrzebuje mniej składników odżywczych do produkcji białka i jest łatwiej przyswajalny dla ludzi.
Czemu to takie ważne?
Dzięki modyfikacjom genetycznym grzyb FCPD potrzebuje aż o 44% mniej cukru do wyprodukowania tej samej ilości białka. Co więcej, proces ten jest o 88% szybszy. Oznacza to ogromną oszczędność zasobów. Dzięki temu uzyskujemy więcej białka nadającego się do spożycia dla ludzi przy znikomym – szczególnie w kontekście produkcji mięsa – nakładzie energii i surowców.
W porównaniu z hodowlą kurczaka grzyb ten zużywa 70% mniej energii i ogranicza ryzyko zanieczyszczenia wód o 78%. Dodatkowo ślad węglowy grzyba FCPD jest o około 60% niższy niż w przypadku jego protoplasty – Fusarium venenatum.
Czy grzyb modyfikowany genetycznie może mieć takie same wartości odżywcze jak mięso?
Cieńsze ściany komórkowe grzyba ułatwiają naszym enzymom trawiennym dostęp do białek. Otrzymana w ten sposób mykoproteina (czyli białko grzybowe) zawiera komplet aminokwasów egzogennych. Jednak – jak wskazują badania – jej ogólna zawartość białka bywa niższa niż w mięsie, zwłaszcza czerwonym. Nie zmienia to faktu, że jakość i biodostępność tych aminokwasów jest bardzo wysoka.
Czy grzyby staną się alternatywą dla mięsa?
Przy wybieraniu alternatywy dla mięsa zwracamy przede wszystkim uwagę na smak, teksturę i wartości odżywcze oraz… potencjalne ograniczenia. Mykoproteina z Fusarium venenatum, zwłaszcza w nowej wersji, spełnia większość tych oczekiwań. Naturalna, włóknista struktura grzyba bo obróbce technologicznej zachowuje się bardzo podobnie do piersi z kurczaka. Jego smak również został pozytywnie oceniony przez panel konsumencki w kilku krajach.
Warto wspomnieć, że mykroproteina dostarcza większości aminokwasów egzogennych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest też mniej kaloryczna niż tradycyjne mięso, zawiera mniej tłuszczu i jest wolna od cholesterolu. Grzyby zawierają także błonnik i beta-glukany, które wspierają mikroflorę jelitową i mogą działać prozdrowotnie. Warto dać im szansę.
Źródła: Trends in Biotechnology, Future Foods, Sustainable Protein Sources
Nasz autor
Jonasz Przybył
Redaktor i dziennikarz związany wcześniej m.in. z przyrodniczą gałęzią Wydawnictwa Naukowego PWN, autor wielu tekstów publicystycznych i specjalistycznych. W National Geographic skupia się głównie na tematach dotyczących środowiska naturalnego, historycznych i kulturowych. Prywatnie muzyk: gra na perkusji i na handpanie. Interesuje go historia średniowiecza oraz socjologia, szczególnie zagadnienia dotyczące funkcjonowania społeczeństw i wyzwań, jakie stawia przed nimi XXI wiek.

