Kac zasadniczo składa się ze zmęczenia, odwodnienia i spadku cukru we krwi. A więc receptą na niego są odpoczynek, nawodnienie i dostarczenie organizmowi niezbędnych węglowodanów, zdrowych tłuszczów i białka.

Niestety nie każdy chce i może przeczekać kaca, dlatego wciąż trwa poszukiwanie magicznego „lekarstwa”. Jeśli zamierzasz witać Nowy Rok zagranicą zobacz, co warto zamówić na noworoczne śniadanie, żeby szybciej dojść do siebie.

 

Paryż

„Klina klinem” to metoda powszechnie znana i niestety często stosowana. Trudno uznać ją za specjalnie wartościową, bo co się odwlecze, to nie uciecze. Ale jeśli już chcemy „leczyć” się w ten sposób, to najlepiej wybrać Krwawą Mary – zapewniają paryżanie. Tym bardziej, że światowa sława Mary zaczęła się właśnie w stolicy Francji, a dokładnie w Harry’s New York Bar. To tutaj w 1921 roku został wynaleziony ten „krwisty” drink.

Dziś jest znany na całym świecie w najróżniejszych odsłonach, ale tu będziecie mieli niepowtarzalną okazję spróbować oryginału. W składzie klasycznej Krwawej Mary znajdziecie wódkę, sok pomidorowy, Tabasco, sól, pieprz, cytrynę i sos Worcester.

 

Londyn

Pisaliśmy już, że ser jest jednym z najbardziej uzależniających produktów spożywczych. Podobno działa jak narkotyk, nic więc dziwnego, że uzależnili się od niego m.in. Brytyjczycy i stosują go nawet jako sposób na kaca. „Lekarstwo” jest niezwykle proste w przygotowaniu i można je samemu przyrządzić w domu. Wystarczy chleb, ostra musztarda i tarty cheddar. Opiekamy kromki chleba w opiekaczu, tosterze lub piekarniku – zależnie od tego, czym dysponujemy – ciepłe pieczywo smarujemy masłem i musztardą, na to kładziemy grubą warstwę startego sera i ponownie podgrzewamy. Kiedy ser się rozpuści, danie jest gotowe.

 

Berlin

Tutaj idealnym daniem „dzień po” będzie currywurst. To jedno z typowych niemieckich dań, którego głównym składnikiem jest grillowana, pieczona lub smażona kiełbasa wieprzowa pokrojona na małe kawałki. Jak wskazuje nazwa, kiełbasa zostaje bogata doprawiona curry i polana sosem pomidorowym. Ciepłe, tłuste kawałki mięsa z ostrymi przyprawami z pewnością pobudzą zmysły i zapewnią rewitalizujący zastrzyk.

 

Kopenhaga

Tym razem problemem może być zamówienie „dania na kaca”, bo jego nazwa brzmi Flæskestegssandwich. Jest to kanapka z pieczoną wieprzowiną. Wyglądem przypomina domowe burgery. Miękkie pieczywo, duży kawałek świeżego mięsa i dodatki – ogórki świeże i marynowane, czerwona kapusta, pikantny sos majonezowy. Najbardziej znany w mieście punkt, gdzie kupisz oryginalne i świeże kanapki to  Kødbyens Høker. Upewnij się, że zapisałeś adres, zanim ruszysz w miasto świętować nadejście nowego roku.

 

Manila

- Jeśli chodzi o jedzenie po intensywnym piciu, wielu Filipińczyków zwykle wybiera tapsilog. Zasadniczo składa się z peklowanej, podsuszanej lub marynowanej wołowiny z czosnkowym ryżem i jajkiem sadzonym – mówi Jordy Navarra, szef kuchni Toyo Eatery, najlepszej restauracji w mieście.

To bardzo wygodne i dość proste danie można kupić praktycznie w każdym zakątku miasta, gdzie pełno jest budek serwujących tapsilog.

Mieszkańcy Manili, żeby ustrzec się przed kacem, zalecają sięgnięcie po tłusty posiłek na zakończenie zakrapianej imprezy, a nie tylko dzień po niej.

 

Sydney

Kawiarnie w Sydney słyną z zamiłowania do zdrowej kuchni, dlatego też tutejszy sposób na kaca nie opiera się na tłustym mięsie, a na paście z awokado. Grzanka z awokado i jajkiem to prawdziwa witaminowa bomba. Awokado dostarczy nam potasu, który został wypłukany z organizmu przez alkohol, a jajko jest źródłem witaminy A. Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, możesz dodać pikantnego sosu.

 

Tokio

Eki-soba na kaca poleca Hisato Hamada, współzałożyciel tokijskiej sieci restauracji Wagyumafia. Choć jego lokale serwują głównie kanapki z wołowiną Kobe, sam po imprezie najczęściej kieruje się do stoisk podających makaron soba, bo – jak mówi – najważniejsze, żeby zjeść jeszcze przed położeniem się spać.

- Ponieważ eki-soba można znaleźć na dworcach, możesz tam zajść w drodze do domu. Zwykle przygotowywane są bardzo szybko i dostajesz swoją porcję już 30 sekund po zamówieniu, a to bardzo pomocne, gdy jesteś pijany – mówi Hamada.

Jego ulubiona wersja to makaron soba z tempurą, surowym jajkiem, negi (por chiński) oraz gęstym sosem sojowym.

 

Bangkok

Tajlandia ma jedną z najbogatszych na świecie kultur kulinarnych. Nic dziwnego, że ma też wiele do zaoferowania po upojnej zakrapianej nocy. Ale pierwszym i najpopularniejszym wyborem na kaca dla mieszkańców Bangkoku jest Khao Tom Kui. To tajsko-chińska wersja owsianki ryżowej z dodatkami – od duszonego mięsa po pikantną sałatkę.

W mieście jest kilka popularnych lokali serwujących dania 24 godziny na dobę, m.in. w dzielnicy Thonglor.

 

Montreal

Poutine to kanadyjska przekąska polecana na złagodzenie skutków wczorajszej nocy. Składa się z frytek, sosu pieczeniowego i sera. Jednak ser musi być konkretnego typu – chodzi o cheese curds, powstający przy wytwarzaniu sera typu cheddar. Danie doczekało się wielu wariacji i obecnie podawane jest z najróżniejszymi dodatkami – boczkiem, smażoną wieprzowiną, pieczoną kaczką czy kurczakiem. Być może wygląd dania nie jest zachęcający, to bogaty zapach sosu z pewnością to wynagrodzi.

 

Edynburg

W stolicy Szkocji na kaca powinniśmy zamówić specjalny zestaw. Po pierwsze IrnBru – szkocki napój gazowany, uważany za „narodowy przysmak”. Po drugie – wołowa kiełbasa Lorne. Zwana „kwadratową kiełbasą”, bo nie przypomina klasycznej przedstawicielki gatunku. Mięso wykładane jest na kwadratowej blaszce, krojone w grube plastry i pieczone. Wyglądem przypomina polską „mielonkę”, ale Szkoci zapewniają, że to cudowne remedium na kaca. Najczęściej podawana z ciepłym pieczywem i jajkiem sadzonym.

 

Moskwa

Rosyjska recepta na kaca jest niezwykle tania i prosta, właściwie nie wymaga żadnych przygotowań, poza spacerem do lodówki albo piwniczki. A metoda – znana także w Polsce – to wypicie zalewy z korniszonów. Po pierwsze słona i kwaśna mikstura ugasi pragnienie odwodnionego organizmu i skłoni do wypicia następnej szklanki wody, żeby zmyć słony smak z ust. Po drugie – kiszonki są bardzo zdrowe, bo w procesie fermentacji powstają probiotyki. Dodatkowo duża ilość soli pozwala uzupełnić elektrolity. Metoda szczególnie polecana dla tych, których żołądki buntują się na samą myśl o jedzeniu.

 

Dublin

- Dubliński kac potrafi być brutalny – przyznaje Simon Lamont, szef dublińskiej restauracji Seabird specjalizującej się w owocach morza i ostrygach i poleca śniadanie blaa. Blaa to nazwa białego pieczywa, które jest głównym składnikiem dania. Miękką bułkę smarujemy obficie masłem, w środku zamykamy tłuste mięso – szynkę, boczek, kiełbaski – i podajemy ze specjalnym brązowym sosem (tradycyjny brytyjski dodatek, podobny do keczupu). Do tego lemoniada, gazowany napój lub kufel piwa.

 

Nowy York

Tutaj bez zaskoczeń – na śniadanie po sylwestrze, jeśli chcesz szybko stanąć na nogi, wybierz BEC. Becon, egg and cheese, czyli bekon, jajko i ser. O każdej porze dnia i nocy znajdziesz lokal serwujący takie danie w zaledwie kilka minut. Całość na talerzu albo podana w postaci burgera w białej bułce. Do tego kawa, a jeszcze lepiej puszka zimnej – i pełnej cukru – coli. Z pewnością poczujesz się lepiej i nie będziesz musiał spędzić reszty dnia w łóżku.