Wielki sukces polskiej kuchni. Nowe restauracje wyróżnione w przewodniku Michelin 2025
Najbardziej prestiżowy przewodnik kulinarny świata - Michelin Guide - ogłosił najnowszy ranking polskich restauracji. Jest się z czego cieszyć – kolejny lokal odznaczono gwiazdką Michelin, a aż 7 nowych wyróżniono.

Spis treści
- Bottiglieria 1881 wciąż najlepszą restauracją w Polsce
- Czym jest wyróżnienie Bib Gourmand?
- Jak wygląda i ile kosztuje „gwiazdkowy” posiłek?
W najnowszym wydaniu Przewodnika Michelin Polska 2025 znalazło się 108 restauracji, co świadczy o rosnącym znaczeniu Polski na kulinarnej mapie Europy. Najważniejszą wiadomością jest przyznanie nowej Gwiazdki Michelin warszawskiej restauracji hub.praga, prowadzonej przez szefa kuchni Witka Iwańskiego. To już trzecia gwiazdkowa restauracja w stolicy, obok NUTA i Rozbrat 20. Inspektorzy docenili w hub.praga wyjątkową dbałość o szczegóły, wysokiej jakości składniki, intensywność smaków i doskonałe techniki kulinarne.
Bottiglieria 1881 wciąż najlepszą restauracją w Polsce
Łącznie w Polsce działa obecnie siedem restauracji z gwiazdką Michelin, w tym jedyna z dwiema – Bottiglieria 1881 w Krakowie. Utrzymała ona swoje prestiżowe wyróżnienie już trzeci rok z rzędu, dzięki oryginalnej kuchni i odważnemu podejściu do smaków, sygnowanemu przez szefa Przemysława Klimę. Polskie restauracje z gwiazdkami Michelin to:
- Bottigileria 1881 w Krakowie,
- Arco by Paco Pérez w Gdańsku,
- Giewont w Kościelisku,
- Muga w Poznaniu,
- NUTA w Warszawie,
- Rozbrat 20 w Warszawie,
- hub.praga w Warszawie.
Czym jest wyróżnienie Bib Gourmand?
Ważną częścią tegorocznego przewodnika są również nowe oznaczenia Bib Gourmand, przyznawane lokalom oferującym jedzenie wysokiej jakości w przystępnej cenie. Aż 7 nowych restauracji otrzymało to wyróżnienie:
- we Wrocławiu: Baba, IDA kuchnia i wino, Tarasowa (to pierwsze Bib Gourmandy w tym mieście),
- w Krakowie: Noah,
- w Warszawie: Wyraj,
- w Poznaniu: Posto,
- w Zakopanem: Stary Niedźwiedź.
Jak wygląda i ile kosztuje „gwiazdkowy” posiłek?
Przeważnie najlepsze restauracje oferują nie poszczególne posiłki, ale menu degustacyjne, które goście kupują w całości. W hub.praga duże menu degustacyjne kosztuje 640 zł, a małe lub wegetariańskie – 490 zł. W jedynej restauracji z dwoma gwiazdkami Michelin – Bottigileria 1881 w Krakowie – menu pod nazwą „pełne doświadczenie” to wydatek 960 zł.
Do menu należy doliczyć serwowane osobno napoje. Wiele restauracji podaje własne selekcje win, na podobnej zasadzie co zestawy dań. W hub.praga to wydatek 320 lub 420 zł, a w Bottigilieria 1881 – od 490 do nawet 1200 zł. Zarówno menu, jak i wybór win są przeważnie zmieniane sezonowo.
Standardem jest twórcze podejście do lokalnych składników. Restauracja NUTA w Warszawie podaje np. oscypka z krabem i ser w kieliszku. „Gwiazdkowe” restauracje stawiają na kompleksowe kulinarne doświadczenie, co świetnie oddaje nasz autor Mateusz Łysiak opisując swoją wizytę w Nucie.
Na szczególne wyróżnienie zasługuje restauracja Eliksir z Gdańska, która utrzymała Zieloną Gwiazdkę Michelin – nagrodę za zrównoważone podejście do gastronomii. Eliksir promuje filozofię „zero waste”, lokalne produkty i ekologiczne praktyki, co czyni ją pionierem w tej dziedzinie w Polsce.
Źródło: Michelin Guide
Nasza autorka
Magdalena Rudzka
Dziennikarka „National Geographic Traveler" i „Kaleidoscope". Przez wiele lat również fotoedytorka w agencjach fotograficznych i magazynach. W National-Geographic.pl pisze przede wszystkim o przyrodzie. Lubi podróże po nieoczywistych miejscach, mięso i wino.

