Trzecie co do wielkości Państwo na świcie, ponad 1,3 miliarda obywateli, zamieszkanie przez 56 grup etnicznych. Chiny to kraj pełen niespodzianek, oferujący nieskończoną ilość tajemnic do odkrycia. Część z nich ujawnia w swojej najnowszej książce „Made in China” Michał Cessanis – wicenaczelny National Geographic Traveler. Podczas festiwalu w Zielonej Górze Michał opowie o swoich przygodach w Chinach i kulinarnej wyprawie do Kantonu.

Byłem w Chinach wielokrotnie. Z każdej podróży wracałem uboższy o kilka stereotypów i bogatszy o szersze spojrzenie na świat. Bo z poznawaniem Chin jest jak z dowcipem, w którym trzej niewidomi stają przed słoniem. Jeden dotknął trąby i pomyślał, że to wąż. Drugi dotknął nogi i stwierdził, że ma przed sobą pień drzewa. A ostatni mężczyzna złapał za ogon i pomyślał, że trzyma linę. Każdy był pewien, że wie, co jest przed nim, ale w rzeczywistości żaden do końca nie wiedział, że stoi przed słoniem i czym jest słoń

Książka „Made in China” nie jest jednak przewodnikiem, który przedstawia nam liczne atrakcje czy podstawowe zwroty – to reportaż o wielu zjawiskach, jakie z perspektywy Europejczyka mogą wydawać się niecodziennie i dziwne. 

Zobacz Chiny oczami Michała, a potem zaplanuj podróż i ruszaj w drogę.​

 

Poniżej przedstawiamy harmonogram prelekcji podczas Festiwalu Podróżników:

▸ 9:00-10:00 – Pola i Michał w podróży: Przystanek Afryka - wśród dzikich zwierząt;

▸ 10:15-11:15 – Magdalena Żelazowska: Przeprowadzki na koniec świata - czy są dla każdego;

▸ 11:30-12:30 – Polska Misja Medyczna: Bezpieczny podróżnik;

▸ 13:00-14:00 – Michał Cessanis: Made in China - Chiny jakich nie znacie;

▸ 14:30-15:30 – Krzysztof Wielicki: Polska Eksploracja Zimowa w Himalajach czyli historia eksploracji ze szczególną uwaga na zimowe K2;

▸ 15:45-16:45 – Mateusz Waligóra: Rowerami na krańce Świata;

▸ 17:00-18:00 – Marek Arcimowicz: Tramen Tepui - w poszukiwaniu białej plamy na mapie