Kulinarnych inspiracji szukamy dookoła świata. Tym razem stawiamy na karnawałowe przekąski z mocnym francuskim akcentem. Smacznego!

 

Koszyczki z ciasta francuskiego
z serem pleśniowym i śliwkami

 

6-8 porcji
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 mała śmietana 18%
  • 10 śliwek kalifornijskich
  • 100 g sera pleśniowego
  • 50 g sera Ementaler
  • 50 g orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli
  • masło do smarowania foremek

 

Przygotowanie:

W zależności od wielkości foremek (kokilek), ciasto francuskie podzielić na 6 lub 8 porcji. Foremki wysmarować masłem, wyścielić kawałkami ciasta francuskiego.

Śliwki kalifornijskie pokroić w paski. Orzechy włoskie posiekać.

Do wysokiej miski wbić jaja, dodać śmietanę, zetrzeć Ementaler, dodać pokruszony ser pleśniowy, sól, całość dokładnie wymieszać (można użyć blendera).

Dodać pokrojone śliwki kalifornijskie, orzechy włoskie i natkę pietruszki.

Masę przełożyć do foremek wyłożonych ciastem francuskim.

Koszyczki piec przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni (funkcja: grzanie góra-dół, ostatnie 5 minut - funkcja: termoobieg).