The Lobster House

The Lobster House to prawdziwa warszawska legenda, która od lat cieszy się dużą popularnością. Uwielbiana ze względu na urokliwą lokalizację, która pozwala cieszyć się klimatem pędzącego centrum, jednocześnie pozwalając na chwilę przerwy. Zlokalizowana na Krakowskim Przedmieściu restauracja to ponad 400 metrów kwadratowych powierzchni, 120 miejsc wewnątrz lokalu oraz dodatkowe miejsca w letnim ogródku, 7 akwariów i 10-metrowy bar, na którym wystawione są owoce morza.

Specjalnością restauracji są – jak sama nazwa wskazuje – homary, ale również kraby królewskie, kraby szkockie, a także największy wybór ostryg w Polsce. Podczas festiwalu na gości czekają m.in. zapiekane małże św. Jakuba, cappuccino z homara, carpaccio z ośmiornicy czy skwierczący talerz wypełniony po brzegi owocami morza. 

Restauracja Baczewskich

Mieszcząca się w pałacu Szucha Restauracja Baczewskich to siostra popularnej lwowskiej restauracji o tej samej nazwie. Obydwa miejsca nawiązują do historii rodziny Baczewskich i polskiej wódki. Serwowana jest tutaj kuchnia lwowsko-warszawska z lat dwudziestych i trzydziestych ubiegłego stulecia.

Podczas Dining Week goście mają do wyboru dwa zestawy 3- i 5-daniowe w wersji rybnej lub mięsnej. W pierwszym, rybnym czekają m.in. czarne pierogi z dorszem, sosem serowym, pomarańczowym beurre blanc i bottargą. W drugim natomiast grasica smażona w porto na brioche.

Frank Winebar&Shop

Po krótkiej wycieczce do Lwowa, wracamy do stołecznej restauracji Frank, aby spróbować smaków prosto z Niemiec. Za kartę dań odpowiada jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów młodego pokolenia, Aleksander Baron. Dania przygotowane przez utalentowanego kucharza zachwycą nawet najbardziej wymagających gości.

Wśród festiwalowych propozycji cenionego szefa kuchni znalazły się m.in.: duszone policzki i ozory z dzika w czerwonym winie, zapiekane z topinamburem, jeżynami i miodem spadziowym czy szpecle z borowikami, niemieckim serem Maintaler, kiszonym czosnkiem niedźwiedzim, palonym masłem i ziołami. Miłośnicy deserów na pewno docenią pfirsiche strudel z rozmarynem, z kwiatami soli, lodami waniliowymi z kminkiem i miodem.

Belvedere Łazienki Królewskie

Trudno o bardziej malownicze położenie dla restauracji niż to, którym może pochwalić się Belvedere. Zabytkowy pałac w sercu warszawskich Łazienek Królewskich kryje nowoczesne wnętrze o teatralnym sznycie projektu Borisa Kudlički. Elegancji wtóruje tutejsza kuchnia – wytworna, czerpiąca z polskiej tradycji, ale proponująca ją we współczesnym ujęciu.

Specjalnie na festiwal szefowie kuchni – Tomasz Łagowski oraz Łukasz Guziński – przygotowali m.in. polędwicę z dorsza z imbirem, smażonymi kurkami i koperkowym beurre blanc czy warzywne caserrole z wiejską wędzoną śmietaną. 

Elixir by Dom Wódki

Restauracja Elixir by Dom Wódki to pierwsza w kraju i na świecie restauracja z kompleksowym podejściem do idei „food pairingu” w oparciu o polską kuchnię oraz wódkę, miody pitne i nalewki. Menu stanowią nowoczesne dania kuchni polskiej, inspirowane tradycjami kulinarnymi i gorzelniczymi różnych regionów kraju.

Wszystkie dania w karcie – od przekąsek, przez zupy, dania główne, aż do deserów – skomponowane zostały z wysokogatunkowymi alkoholami, których zadaniem jest dopełnienie i podkreślenie kompozycji smaków. Podczas Dining Week restauracja uraczy gości pysznymi polskimi smakami w odsłonie fine dining.

Szef kuchni zaserwuje m.in. golonkę z młodą kapustą, żelem z ogórka kiszonego, chipsami z boczku wędzonego, puree ziemniaczanym i lodami chrzanowymi lub w wersji wege – pieczonego bakłażana z warzywami ratatouille, serem gorgonzola i sosem tymiankowym z pieczonych warzyw. Wielbiciele polskich smaków powinni koniecznie odwiedzić to miejsce. 

Dining Week 2022

Przypomnijmy, że trwający do 31 lipca festiwal Dining Week organizowany jest w największych polskich miastach, m.in. Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Poznaniu, Gdańsku i Szczecinie. Szefowie kuchni z ponad 100 najsłynniejszych restauracji w kraju przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, autorskie dania oraz niespodzianki smakowe spoza karty. Polecamy się spieszyć – liczba miejsc jest ograniczona!

Lubisz odkrywać nowe smaki? Jeśli tak, to odwiedź naszą specjalną sekcję „Smaki świata”, w której opisujemy kuchnie ze wszystkich zakątków globu. 

 

Źródło: materiał prasowy Restaurant Week/Dining Week