• Waluta: korona szwedzka (SEK); 1 korona = ok. 40 gr.



  • Najlepiej własnym autem, transportpromem przez Bałtyk.
  • Do Karlskrony kursują z Gdyni promy Stena Line (www.stenaline.pl). Najtańszy bilet na auto z 5 os. kosztuje 249 zł. Bilet kupowany w dniu wypłynięcia lub na ruchomy termin jest droższy: od 579 zł (rejs dzienny) do 749 zł (nocny). Jeśli przy zakupie biletów pokażemy zrobioną wcześniej rezerwację noclegów, za auto i 5 os. płacimy od 390 zł w obie strony.
  • Świnoujście z Ystad łączą promy Unity Line (www.unityline.pl). Bilet w dwie strony na samochód + 2 os. ,bez kabiny, kosztuje ok. 428 zł. Pasażer niezmotoryzowany płaci ok. 240 zł w jedną stronę, w dwie strony ok. 385 zł.
  • Wracając do Polski przez Rugie, można skorzystać z promów Scanlines z Trelleborga do Sassnitz (czas przeprawy ok. 4 godz., bilet kosztuje ok. 350 zł).



  • Ceny paliwa: benzyna kosztuje ok. 12 koron/litr, olej napędowy ok. 11,50 koron/litr.
  • Szwecja jest idealnym krajem na rowerowe wycieczki. Tylko na moście łączącym ląd z Olandia nie wolno jeździć na rowerach. Co godzinę kursuje jednak autobus, który zabiera rowerzystów.



  • W Szwecji obowiązuje prawo pozwalające rozbić namiot na jedna noc w dowolnym miejscu, gdzie nie będziemy nikomu przeszkadzać. Aby móc go rozstawić, trzeba mięć kartę kempingową Swedish Camping Card, która gwarantuje ubezpieczenie na czas pobytu na kempingu (kosztuje ok. 30 zł). www.camping.se
  • Miejsce na kempingu kosztuje ok. 50–80 zł; dom wycieczkowy ok. 120 zł za noc za 2 os.; hotel klasy turystycznej (pokój z łazienka i tv) od 235 zł za dobe.
  • Dla turystów, którzy chcą mieszkać w jednym miejscu, najkorzystniej jest wynająć domek, np. Stena Line ma zniżki dla pasażerów podróżujących jej promami. Wynajęcie domku dla 5 osób kosztuje ok. 840 zł za tydzień.



  • Popularne dania to kulki mięsne (köttbullar) z żurawiną, Janssons Frestelse (pokusa Janssona, zapiekanka z anchois), gotowany łosoś, surströmming (śledź kiszony), gravlax (marynowany łosoś), marynowane śledzie w zalewie.
  • Większość restauracji zaprasza na danie dnia (dagens rätt) w porze lunchu, cena ok. 70–80 koron. Kolacja w restauracji: przystawki 50–80 koron, dania główne 100–200 koron, desery 30–80 koron. Wiele lokali oferuje zestawy (bez napojów): 2 dania za 170–200 koron, trzy dania za 200–240 koron. Najtaniej jest w tajskich oraz wietnamskich restauracjach.