Mansafy, humusy, kawa z kardamonem oraz wszelkiego rodzaju chałwy to charakterystyczne potrawy kuchni jordańskiej, która jest połączeniem tradycji arabskiej oraz tureckiej. 

Będąc w Petrze, odwiedziłam Petra Kitchen – miejsce, gdzie organizowane są nocne warsztaty gotowania. To właśnie tu poznałam tajniki kuchni jordańskiej oraz zakochałam się w lokalnych potrawach. W trakcie kursu przygotowaliśmy przystawki, zupę, danie główne, sałaty oraz deser.

Na warsztaty warto zapisać się jeszcze przed przyjazdem do Petry (petrakitchen.com), ponieważ miejsce cieszy się dużą popularnością. Warsztaty trwają 3 godziny, a ich koszt to 35 JD za osobę. W cenę wliczona jest wspólna kolacja.

Jak w dużym skrócie opisać wizytę w Petra Kitchen? Fantastyczna atmosfera, pyszne potrawy, a na koniec wspólne ucztowanie i wiele śmiechu.

Weronika Kopicka

 
PRZEPISY KUCHNI JORDAŃSKIEJ
Shourbat Adas - wegetariańska zupa z soczewicy
  • 1 szklanka soczewicy w dowolnym kolorze
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki drobno posiekanej pietruszki
  • 6 szklanek wody
  • 1 drobno posiekana cebula
  • ½ łyżeczki kuminu
  • Szczypta pieprzu

Soczewicę zalewamy wodą i moczymy przez godzinę, a następnie odcedzamy i wkładamy do garnka. Dolewamy  wody i gotujemy na średnim ogniu aż do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Do soczewicy dodajemy kumin, sól i pieprz. Cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek i dodajemy do niej przyprawioną soczewicę. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut na średnim ogniu. W razie potrzeby możemy dodać trochę wody. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę i dokładnie mieszamy. Podajemy z chlebem pita lub ajsz.

 

Galayat Bandura

  • ½ kg pomidorów
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 zielone papryczki chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ szklanki orzeszków pini
  • 1 łyżeczka soli

Prażymy orzeszki piniowe na oliwie. Drobno kroimy pomidory, papryczki i czosnek. Na oliwie, którą wykorzystaliśmy do prażenia orzeszków,  podsmażamy czosnek. Dodajemy pomidory, papryczki i sól. Gotujemy do momentu wrzenia, stale mieszając. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 15minut. Gotowe danie przekładamy do szklanego naczynia i posypujemy orzeszkami.

 

Salatat Khodra bil Tahina

  • 3 duże pomidory
  • 3 średnie ogórki
  • 1 mała cebula
  • 1 ostra zielona papryczka
  • ½ szklanki tahiny
  • Sok z cytryny
  • ¼ szklanki vinegret
  • 1 szklanka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku

Cebulę i ogórki obieramy i drobno kroimy. Pomidory kroimy w bardzo drobną kostkę i mieszamy z cebulą i ogórkiem. Siekamy papryczkę i dorzucamy do warzyw. Miażdżymy ząbki czosnku, doprawiamy solą. W osobnej miseczce mieszamy dressing, dodając tahiny, soku z cytryny, vinegretu oraz soli. Sos powinien mieć kremową konsystencje. Jeśli jest za gęsty dodajemy łyżkę wody. Sos mieszamy z warzywami. Danie można ozdobić listami pietruszki.

 
Salatat Khyar - sałatka z ogórka i jogurtu
  • 1/2 kg ogórków
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 kg gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej mięty

Ogórki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obrane ząbki czosnku, gnieciemy i dodatkowo siekamy, następnie mieszamy z solą. Drobno kroimy miętę i dodajemy do czosnku. Wszystkie składniki mieszamy z jogurtem.

 
Baba Ganuj
  • 3 duże pomidory
  • 1 ostra zielona papryczka
  • ½ szklanki tahiny
  • Sok z jednej limonki
  • ¼ szklanki octu
  • 3 średnie ogórki
  • 1 mała cebula
  • 1 szklanka drobno posiekanej pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku

Obieramy i kroimy w kostkę ogórki oraz cebulę. Pomidory kroimy w drobną kostkę i mieszamy z cebulą oraz ogórkiem. Siekamy papryczkę i dodajemy do reszty warzyw. Ząbki czosnku rozcieramy z solą i mieszamy razem z tahiną, sokiem z limonki i octem. Powstały dresing powinien mieć kremową konsystencję, jeżeli jest za gęsty można dodać trochę wody. Dodajemy dressing do naczynia z warzywami i dokładnie mieszamy. Danie posypujemy pietruszką.