Choć Polacy wydają się mało „kawowym” narodem, napój ten trwale zapisał się w naszej historii. Pod koniec XVIII w. najlepszym polskim produktem eksportowym była czarna kawa z dodatkiem tłustej śmietanki. Sławą dorównywała naszym wypiekom. Zamożna szlachta zatrudniała nawet baristów. Każdego ranka serwowali oni kawę do łóżek. Pijano ją również podczas podwieczorku jako dodatek do ciast.

To tylko próbka ciekawych faktów na temat napoju uzyskiwanego z owoców kawowca. Jeśli interesują was inne ciekawostki o kawie, zapraszamy do lektury dalszej części artykułu.

Ciekawostki o kawie i jej historii

Już w I w p n. e. afrykańscy nomadowie jako pierwsi przyrządzali wywar z owoców kawowca. Oto ciekawostki dotyczące historii kawy:

  • Pierwsze w pełni profesjonalne plantacje kawy powstały na Bliskim Wschodzie w 1300 r.
  • Pierwsza kawiarnia została otwarta pod koniec XV wieku w Stambule.
  • Początkowo kawa w świecie chrześcijan była uważana za napój pogański. Dopiero w XVI w papież Klemens VIII ogłosił, że kawa nie jest dziełem szatana i wierni mogą pić ją bez obaw.
  • Kawa trafiła do Polski w 1683 r. Jan III Sobieski przywiózł ją jako zdobycz po bitwie pod Wiedniem.
  • Pierwsza polska kawiarnia powstała w 1724 r. Znajdowała się w okolicach Ogrodu Saskiego w Warszawie.

Ciekawostki o produkcji kawy

Jeśli chodzi o konsumentów, na pierwszym miejscu plasują się Finowie. Na jednego mieszkańca tego kraju przypada aż 12 kg kawy. Dla porównania, Polacy znajdują się na 45. miejscu w tym rankingu, konsumując średnio 4 kg kawy rocznie. Poniżej przedstawiamy ciekawostki dotyczące jej produkcji:

  • Wielkie plantacje kawy są często miejscami, w których łamane są prawa człowieka – począwszy od trudnych warunków pracy po głodowe pensje. Dlatego powstały certyfikaty sprawiedliwego handlu (Fair Trade).
  • Zielona kawa to ta, którą ominął proces palenia. Traci przez to wiele walorów smakowych, ale przez część konsumentów jest uznawana za zdrowszą.
  • Wielkie korporacje na ogół oferują nam kawy ciemno palone. Mają one większą trwałość, ale też bardziej ujednolicony smak. Jasno palone ziarna mają bardzo bogaty profil sensoryczny
  • Najdroższa kawa świata to kopi luwak. Pochodzi z odchodów zwierzęcia zwanego łaskunem, które zjada owoce kawowca i wydala częściowo strawione ziarna.
  • Do 2050 roku na skutek globalnego ocieplenia większość kawowych plantacji ulegnie zniszczeniu – twierdzą naukowcy z australijskiego Climate Institute. Owoce kawowca będą dojrzewały zbyt szybko. Kawa z nich uzyskana nie będzie przypominała tej, którą znamy dziś. Ocieplenie sprzyja też pojawianiu się szkodników, niszczących uprawy.

Ciekawostki o parzeniu kawy

Parzenie kawy jest praktykowane od stuleci. Jednak dopiero w XX wieku dowiedzieliśmy się, jak ten napój działa na człowieka. Wtedy też powstały nowe sposoby jego przygotowywania, którym poświęcamy kolejną porcję ciekawostek:

  • Tradycyjne sposoby parzenia kawy mogą dawać napój szkodliwy dla zdrowia. Tak działa zalewanie kawy gorącą wodą w szklance i parzenie po turecku. Szkodliwe są fusy, dlatego najlepiej je odfiltrować.
  • W 1906 r. Luigi Bezzera skonstruował pierwszy ekspres ciśnieniowy. To dzięki takim maszynom powstaje espresso.
  • Pierwszą kawiarkę opracował w 1918 r. Alfonso Bialetti. Jego nazwisko nosi dziś firma znana na całym świecie z kawowych akcesoriów.
  • W 1941 r. Peter Schlumbohm skonstruował chemex. To eleganckie naczynie do parzenia przelewowego.
  • Najmłodszy sposób parzenia to aeropress. Powstał w 2005 r. dzięki Alanowi Adlerowi.

Ciekawostki o piciu kawy

29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy. Jej picie jest częścią światowej kultury i wywiera pozytywny wpływ na zdrowie. Poniżej prezentujemy ciekawostki o kawie w tym ujęciu:

Źródło: archiwum NG.