Podróże szlakiem smaków, zapachów i faktur jedzenia to doskonały sposób na zwiedzanie i zrozumienie innej kultury. Dubaj, miejsce spotkań setek tysięcy ludzi z całego świata, tętni tysiącem kulinarnych serc. Od przyprawiających o westchnienia zachwytu luksusowych restauracji po ukryte w gąszczu ulic knajpki, które znają tylko najwytrawniejsi poszukiwacze.

Fouga to klasyczne arabskie danie obiadowe. Możecie go skosztować w wielu wariantach, my od siebie szczególnie polecamy wersję z krewetkami tygrysimi. Głównym trzonem potrawy jest słodki żółty, który doskonale komponuje się z kurczakiem, rybą lub właśnie krewetkami. Razem z mardoubą, której nazwa pochodzi od słowa "uderzać" i wskazuje na wspólne ubijanie wszystkich składników w jednym naczyniu, są jednymi z najbardziej znanych dań głównych. Na ich poszukiwanie najlepiej się wybrać do dobrych restauracji z renomą, które słyną z fine diningu, czyli artystycznego podejścia do kuchni najwyższej jakości. Madrouba także ma w sobie mięso i ryż, jednak znajdziesz w niej także papryki, cebulę i aromatyczne przyprawy. To bardzo sycące danie, które daje dużo sił na zwiedzanie miasta.

Fot Seven Sands

Gdzie znajdziesz najlepsze?

Tę potrawę musi znać każdy i wyjechanie z Dubaju bez jej skosztowania można uznać za porażkę. Znajdziecie ją w wielu ulicznych knajpkach. Manoushe, bo tak się nazywa, porównywana jest do pizzy, jednak jej urok jest zupełnie inny. To cienki zwinięty placek, we wnętrzu którego jest mięso (polecamy baraninę), warzywa, mieszanka przypraw zatar, ser Akkawi, oliwa i wiele innych dodatków wedle uznania klienta. To doskonały pomysł na pożywne śniadanie przed dniem pełnym wrażeń. Wystarczy jednak najprostsza wersja – czyli placek z oliwą i mieszanką przypraw, by nas nasycić i dostarczyć wrażeń smakowych.

Gdzie znajdziesz najlepsze?

  • Frying Pan Adventures - wycieczki trasami najciekawszych kuchni Dubaju,  w stylach street food, hinduskim, arabskim, ekskluzywnym i wielu innych

  • koniecznie poszukajcie na własną rękę miejsc, gdzie stołują się lokalni mieszkańcy

Fot. Frying Pan Adventures

Jedzenie w Dubaju to nie tylko przygoda dla zmysłu smaku. To miasto ma w sobiemiejsca, które sam posiłek zmieniają w przygodę, której się nie zapomina. Dlatego musimy polecić wam dwa najciekawsze, gdzie nie tylko można skosztować najlepszej lokalnej i międzynarodowej kuchni, ale także zrobić to w atmosferze niespotykanej w innych miejscach. Pierwsze z nich to Ossiano, prawdziwa podwodna restauracja. Wyobraź sobie posiłek w pięknie urządzonym lokalu z widokiem na tonący w błękicie podmorski świat? Tak, Ossiano to podwodna restauracja, gdzie obok naprawdę wyszukanych potraw możecie podziwiać jedyne w swoim rodzaju widoki. W menu znajdziecie tu między innymi zestaw 6 potraw autorstwa mistrza kuchni, Gregoire Bergera, jedenastodaniową "Podróż" oraz najdelikatniejszy kawior. Menu dorównuje widokom pod względem bogactwa i ekskluzywności.  

Fot. Ossiano

Gdy wypłyniemy po takiej przygodzie na powierzchnię czas zobaczyć najpiękniejsze arabskie miasto z lotu ptaka. Restauracja At.Mosphere jest najwyżej położonym kulinarnym lokalem na świecie! Tu wystarczy napić się kawy pośród chmur by poczuć się jak wybraniec losu, a w menu można znaleźć przeróżne dania z wielu stron świata: od wyszukanych ryb, jagnięciny przez ostrygi aż po wyselekcjonowany najlepszy kawior. 

Fot. Flickr/David Jones

Skoro wspomnieliśmy już o kawie to wypada polecić spróbowanie kawy po arabsku, czyli z kardamonem (czasem także z daktylami). Trudno znaleźć lepsze miejsce do poznania wszystkich smaków tego napoju niż Muzeum Kawy, które ma w Dubaju swoją siedzibę. Coffee Museum to obowiązkowa pozycja na smakowym szlaku. 

Fot. Coffee Museum

Kolejnym przystankiem na naszej trasie jest waraq enab, znane też pod nazwą dolma. To potrawa z kuchni libańskiej, ale znana i popularna na przykład w Gruzji. Można ją porównać do polskich gołąbków, ale tylko pod względem budowy. Dolma to zawinięte liście winogron z mięsnym farszem wewnątrz. Ich zdecydowany smak i fantastyczny aromat zostaną z wami na długo.

Gdzie znajdziesz najlepsze?

  • Ayam Elezz

  • Bait Misk

  • Cafe Blanc

  • Al Khaima

Pieczywo sangak pochodzi z Iranu i w Dubaju jest bardzo popularne. Może samo w sobie być posiłkiem, doskonale sprawdzi się także jako dodatek obiadowy, szczególnie do dań z sosem. W dawnych czasach było to główne pożywienie perskiej armii. Idealny jako towarzysz podróży, do wyciągnięcia z plecaka w dogodnym momencie.

Gdzie znajdziesz najlepsze?

  • zdecydowanie najlepiej będzie szukać lokalnych małych piekarnii i sklepików, pozwólcie sobie na zagubienie się w uliczkach i z pewnością traficie

  • Frying Pan Adventures

Kolejną klasyką, której nie można pominąć w podróży po smakach Dubaju jest kousa mahshi. Tradycyjne danie składa się z cukinii nadziewanej ryżem. Podaje się ją z warzywami, które w krajach basenu Morza Śródziemnego mają wyjątkowy smak. To idealne danie dla niejedzących mięsa, choć także mięsożercy będą zadowoleni. Na miejscu jada się je jako danie główne, zatem możecie być pewni, że dostaniecie solidną porcję. Koniecznie zamówcie do tego dobre wino!

Fot. Frying Pan Adventures

Gdzie znajdziesz najlepsze?

  • to jedno z najpopularniejszych dań w Dubaju, prawie każdy lokal ma ją w menu

Na sam koniec coś specjalnego. Podróżnicy z całego świata polecają na to danie zaprosić swoją drugą połówkę lub kogoś czyje serce zamierzamy skraść. Khanfaroosh – pod tą tajemniczą nazwą kryje się jeden z najbardziej rozchwytywanych specjałów, jaki znajdziecie w Dubaju. Najczęściej podaje się go do herbaty i kawy. Ta smakowitość powstaje z połączenia mąki, jaj, cukru, drożdży, kardamonu, szafranu i różanej wody. Będzie po nią tu wracać!

Gdzie znajdziesz najlepsze?

  • Barza Restaurant & Cafe

  • Al Fanar Restaurant

Miejsce, którego nie można ominąć zwiedzając Dubaj to Centrum Kulturowego Porozumienia imienia Szejka Mohammada. Działająca od ponad 20 lat placówka jest bramą do poznania kultury Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Jej mottem jest "otwarte drzwi, otwarty umysł". Mieści się odrestaurowanej wieży wiatrowej w zabytkowej dzielnicy Al Fahidi. W ramach poznawania kultury oczywiście można tu skosztować prawdziwie emirackiego jedzenia. Do tego, siedząc na dywanach i poduszkach posłuchacie tu fascynujących opowieści o życiu w emiracie. 

Fot. SMCCU

Wspominaliśmy już o tym, że Dubaj to miejsce spotkań wielu kultur. Widać to także na talerzach i w menu restauracji. W ramach przerwy od arabskich smaków gorąco polecamy wycieczkę do kulinarnego świata Indii. Miejsc z naprawdę dobrą hinduską kuchnią tu nie brakuje, nasze źródła na miejscu polecają restaurację Rangoli.

Fot. Rangoli

To położone w historycznym centrum miasta miejsce ma ogromne menu, które zadowoli każdego gościa niezależnie czy lubi na ostro, słodko, z mięsem lub bez. Do picia zresztą także jest tu fascynująca paleta napojów. Lubicie mango lassi? Tutaj znajdziecie kilkanaście rodzajów lassi o różnych smakach!