Promile w piórach? Konsumpcja alkoholu wśród ptaków jest powszechna
Alkohol w diecie ptaków to temat, który zaskoczył samych badaczy. Okazuje się, że nie tylko kolibry regularnie sięgają po fermentujące owoce i nektar. Ślady po „spożyciu” widać też u ptaków jedzących ziarna, a nawet owadożernych.

Spis treści
Alkohol nie jest wynalazkiem ludzi – powstaje naturalnie w naturze. Fermentuje wszystko co słodkie: owoce i nektar w kwiatach. Korzystali z tego nasi przodkowie, korzystają także zwierzęta.
Naukowcy postanowili sprawdzić jak częste jest spożycie alkoholu wśród ptaków. Choć spodziewali się że nie jest to zjawisko wyjątkowe, wyniki zaskoczyły ich samych.
Jak ptaki trafiają na alkohol?
Alkohol etylowy (etanol) powstaje w sposób naturalny, gdy cukry zawarte w owocach lub nektarze fermentują pod wpływem obecnych niemal wszędzie drożdży. Naukowcy zajęli się pytaniem, czy ptaki żywiące się bogatymi w cukry owocami i nektarem, mogą regularnie przyjmować alkohol powstający w wyniku naturalnej fermentacji.
Skupili się na wykryciu konkretnej substancji. Etyloglukuronid (EtG) to metabolit etanolu, który utrzymuje się w organizmie długo po jego rozkładzie. Posłużył jako wskaźnik spożycia alkoholu. Do tej pory obecność EtG badano niemal wyłącznie u ludzi i kilku innych ssaków, nigdy u ptaków.
Zespół badawczy przypuszczał, że poziomy EtG będą różniły się w zależności od diety ptaków, a substancja będzie obecna głównie u gatunków nektarożernych i owocożernych (np. kolibrów). Przeanalizowano próbki piór i wątroby 17 gatunków ptaków. Pochodziły głównie z okazów zdeponowanych w Muzeum Kręgowców Uniwersytetu Kalifornijskiego w USA. Badano tylko martwe okazy ptaków.
Niespodziewani „konsumenci” – nie tylko kolibry
Wyniki wykazały obecność EtG u wielu gatunków. Zgodnie z oczekiwaniami szczególnie u kolibrów, jak się okazuje często pijących sfermentowany nektar. EtG był obecny też u koliberków żarogłowych żyjących w miastach, gdzie często wystawia się sztuczne karmniki z posłodzoną wodą. W sumie zawartość pochodnej alkoholu stwierdzono u 40 na 64 przebadane osobniki. To jednak nie wszystko.
Ku zdziwieniu naukowców EtG wykryto także u ptaków o typach diety zupełnie na to nie wskazujących, m.in. owadożernych i ziarnożernych, a nawet u jednego ptaka żywiącego się kręgowcami. Wygląda więc na to że ekspozycja na alkohol jest znacznie powszechniejsza niż wcześniej sądzono. Ptaki mogą np. przyjmować go wraz ze zjadanymi ofiarami.
Badacze zwracają uwagę, że choć kontakt ptaków z alkoholem może być przypadkowy i zazwyczaj jest umiarkowany, to wciąż niesie ryzyko. Ptasie upojenie alkoholowe niewiele się różni od ludzkiego - wpływa negatywnie na zdolność lotu, orientację przestrzenną i ocenę ryzyka. Nie dotyczy to tylko ptaków, alkoholem raczą się także inne zwierzęta.
Źródło: Ecological and Evolutionary Physiology
Nasza autorka
Magdalena Rudzka
Dziennikarka „National Geographic Traveler" i „Kaleidoscope". Przez wiele lat również fotoedytorka w agencjach fotograficznych i magazynach. W National-Geographic.pl pisze przede wszystkim o przyrodzie. Lubi podróże po nieoczywistych miejscach, mięso i wino.