Pająki morskie „napędzane” metanem odkryto w Kalifornii
Nowo odkryte pająki morskie z rodzaju Sericosura, żyjące u wybrzeży Kalifornii, nie polują na ofiary, lecz „pasą się” na bakteriach przetwarzających metan. Mogą odgrywać istotną rolę w cyklu emisji metanu, a ich nietypowe zwyczaje żywieniowe zaskoczyły naukowców.

Spis treści
- Odkrycie nowych gatunków pająków morskich u wybrzeży USA
- Bakterie na egzoszkieletach jako źródło pożywienia
- Jak bakterie metanowe przetwarzają gaz w energię?
- Pająki morskie nie są pająkami
Żyjące u wybrzeża USA kikutnice, zwane potocznie pająkami morskimi, zaskoczyły badaczy. Stworzenia te wykorzystują bakterie metanowe i „pasą się” na odżywczych związkach produkowanych przez te mikroorganizmy.
Odkrycie nowych gatunków pająków morskich u wybrzeży USA
Nowe badania, opublikowane w „Proceedings of the National Academy of Sciences” opisują niezwykłe odkrycie trzech nieznanych dotąd gatunków pająków morskich z rodzaju Sericosura, żyjących na dnie Oceanu Spokojnego u wybrzeży USA. Te niewielkie, półprzezroczyste stworzenia, mierzące zaledwie 1 cm długości, zamieszkują głębinowe środowiska z wyciekami metanu, gdzie gaz ten ulatnia się z osadów dennych w postaci pęcherzyków.
Bakterie na egzoszkieletach jako źródło pożywienia
Zamiast polować na ofiary (meduzy lub inne pająki morskie), nowo odkryte gatunki wykształciły unikatowy sposób odżywiania. Żyją w symbiozie z bakteriami metanotroficznymi (żywiącymi się metanem), które przekształcają metan oraz tlen w cukry i tłuszcze. Bakterie te osiadają na egzoszkieletach pająków, które „pasą się” na ich koloniach, skubiąc substancje ożywcze. To strategia żywieniowa dotąd niespotykana u tych morskich stworzeń.
Według głównej autorki badania, profesor Shany Goffredi z Occidental College w Los Angeles, to zjawisko może mieć duże znaczenie ekologiczne. Bakterie żyjące na pająkach przyczyniają się do przekształcania metanu, jednego z najsilniejszych gazów cieplarnianych, w związki nieszkodliwe dla atmosfery. Oznacza to, że nawet tak drobne organizmy mogą odgrywać istotną rolę w ochronie klimatu.
Jak bakterie metanowe przetwarzają gaz w energię?
Ekosystem głębinowy, w którym żyją nowo odkryte pająki, nie korzysta z energii słonecznej jako źródła energii leżącego u podstaw łańcucha pokarmowego. Zamiast tego mikroorganizmy tam żyjące wykorzystują reakcje chemiczne – m.in. z udziałem metanu – jako źródło energii. Mikroby odżywiające się metanem kolonizują inne organizmy morskie, aby utrzymać się w pobliżu źródła gazu.
Analiza izotopowa potwierdziła, że bakterie są dla pająków nie tylko „pasażerami na gapę”, ale stanowią ich pokarm. Co ciekawe, pająki te wykazują także nietypowy sposób rozmnażania. Samice wyrzucają jaja w toń wodną, a samce zbierają je w wiązki przypominające bransoletki, które noszą wokół odnóży. Po wykluciu, młode pajączki przejmują mikrobiotę bakterii metanowych od ojców – podobnie jak u ludzi przekazywane są bakterie jelitowe z matki na dziecko.
Pająki morskie nie są pająkami
Pająki morskie to potoczne określenie kikutnic – licznej gromady stawonogów, zamieszkujących baseny Morza Śródziemnego, Morza Karaibskiego a także Ocean Arktyczny i Antarktyczny. Istnieje ponad 1300 gatunków kikutnic, żyjących na różnych głębokościach, także w ekstremalnych warunkach głębinowych.
Charakteryzują się drobnym, często zredukowanym ciałem i bardzo długimi, cienkimi odnóżami, co nadaje im pajęczakowaty wygląd, choć nie są prawdziwymi pająkami. Ich ciało składa się z głowotułowia i odwłoka, który często jest szczątkowy. Oddychają i wydalają przez powierzchnię ciała lub odnóża, ponieważ nie mają typowych układów oddechowego ani wydalniczego.
Źródło: CNN
Nasza autorka
Magdalena Rudzka
Dziennikarka „National Geographic Traveler" i „Kaleidoscope". Przez wiele lat również fotoedytorka w agencjach fotograficznych i magazynach. W National-Geographic.pl pisze przede wszystkim o przyrodzie. Lubi podróże po nieoczywistych miejscach, mięso i wino.