Reklama

Tony Scott, inżynier ze Stanu Nowy Jork, od 8 lat bierze udział w amerykańskich konkursach na największą dynię. Doszedł do wprawy – jego kolosalne owoce regularnie ważą około 900 kilogramów. Wraz z botanikami zdradza sekret na to, jak samemu wyhodować gigantyczne warzywa.

Konkurs na największą dynię

Zawody w wyhodowaniu największego warzywa stają coraz bardziej popularne na całym świecie, a ich kolebką są Stany Zjednoczone: za jeden z najbardziej popularnych konkursów uważa się Mistrzostwa Świata Safeway w Ważeniu Dyni, które odbywają się w Half Moon Bay w Kalifornii. To na nich w 2023 ustanowiono rekord świata w wielkości dyni, który wynosi zawrotne 1247 kilogramów. Wygrała dynia „Michael Jordan”.

Również w Polsce takie zawody są popularne. W niedzielę 5 października dyniowe szaleństwo opanowało Grzybno podczas znanego Dnia Korbola. Rozstrzygnięto tradycyjny Konkurs Uprawy Dyni Olbrzymich, podczas którego największa dynia ważyła 256,6 kilograma. Warto dodać, że „korbol” to wielkopolska nazwa dyni. Rekordzistką Polski pozostaje „Dorotka” z II konkursu na największą dynię w Ogrodzie Botanicznym PAN w Powsinie, która ważyła zawrotne 907 kilogramów.

Dynie prezentowane na Mistrzostwach Świata Safeway potrafią przybierać kolosalne rozmiary / fot. Anadolu/GettyImages
Dynie prezentowane na Mistrzostwach Świata Safeway potrafią przybierać kolosalne rozmiary / fot. Anadolu/GettyImages

Jak wyhodować ogromną dynię?

Tony Scott uważa, że podstawą ogromnej dyni jest idealne nasiono. Hodowcy najczęściej wybierają te, które w przeszłości owocowały już wielkimi korbolami – według inżyniera najlepiej sprawdzają się nasiona dyni olbrzymiej Atlantic. Hodowca wie, co mówi. W tym roku jego dynia zajęła 3. miejsce w konkursie, licząc sobie 876 kilogramów.

Reszta to już czysta nauka: chodzi o odpowiednie połączenie wody, składników odżywczych i pielęgnacji rośliny. Olbrzymie dynie potrafią pochłonąć setki litrów dziennie. Chociaż przeprowadzają fotosyntezę jak zwyczajne korbole, to ich wewnętrzny system rozprowadzania wody jest zdecydowanie bardziej solidny, dzięki czemu mogą pić więcej słodzonej wody i składników odżywczych, a przez to szybciej się rozwijać.

Botanicy przypominają, że kluczowe jest również… usuwanie mniejszych dyni. Podczas rozrostu liści należy wycinać mniejsze owoce, żeby roślina mogła skupić się wyłącznie na o olbrzymim korbolu.

Czemu wielkie dynie mają dziwny kształt?

Ogromne dynie budzą podziw swoim rozmiarem, ale przyjmują specyficzne, „rozlane” kształty. Tak działa grawitacja – olbrzymy rosną szeroko, a nie wysoko. Grawitacja ciągnie je ku ziemi i przypominają asymetryczne, grudkowate naleśniki.

Hodowcy dbają jednak o ich walory estetyczne. Scott przykrywa swój owoc w ciągu dnia plandeką, żeby słońce nie powodowało przebarwień, ale także nie czyniło jej zbyt szybko przejrzałą i twardą. Do podlewania takiego giganta potrzebne są specjalne zraszacze.

Gigantyczne warzywa

Nie tylko korbole mogą dorosnąć do tak pokaźnych rozmiarów – to cecha wszystkich dyniowatych, takich jak kabaczki, arbuzy czy ogórki. Wszystkie one mogą osiągnąć podobny poziom! Dynie jednak są bardzo masywne i wytrzymałe, a do tego kuszą swoim wyjątkowym kolorem, więc nic dziwnego, że stały się symbolem jesiennych jarmarków.

Źródło: Phys.org

Nasz autor

Jonasz Przybył

Redaktor i dziennikarz związany wcześniej m.in. z przyrodniczą gałęzią Wydawnictwa Naukowego PWN, autor wielu tekstów publicystycznych i specjalistycznych. W National Geographic skupia się głównie na tematach dotyczących środowiska naturalnego, historycznych i kulturowych. Prywatnie muzyk: gra na perkusji i na handpanie. Interesuje go historia średniowiecza oraz socjologia, szczególnie zagadnienia dotyczące funkcjonowania społeczeństw i wyzwań, jakie stawia przed nimi XXI wiek.
Jonasz Przybył
Reklama
Reklama
Reklama