Reklama

Spis treści:

Reklama
  1. Kto i kiedy wymyślił chleb?
  2. Starożytna piekarnia w Bawarii
  3. Ważny ośrodek produkcji żywności w środkowej Europie

Historia chleba sięga co najmniej 14 tysięcy lat. Pierwsze wypieki prawdopodobnie powstawały w regionie Żyznego Półksiężyca, czyli dzisiejszego Iraku, Syrii i Egiptu. Najwcześniejsze chleby były prawdopodobnie płaskimi plackami pieczonymi na gorących kamieniach i przypominały podpłomyki lub mace. Jednak do Europy praktyki te dotarły znacznie później.

Kto i kiedy wymyślił chleb?

Wraz z rozwojem rolnictwa i uprawy zbóż, techniki wypieku tego produktu spożywczego stawały się coraz bardziej wyrafinowane. To doprowadziło do powstania różnych odmian chleba, które znamy do dziś. W samej starożytnej Grecji znano około 50 przepisów na różnego rodzaju chleby. Z kolei w okresie średniowiecza piekarze wypiekali 9 głównych rodzajów chleba.

Chleb stał się również w różnych kulturach i tradycjach symbolem dobrobytu czy gościnności, a w chrześcijaństwie zyskał znaczenie mistyczne. Podczas ostatniej wieczerzy apostołowie dzielili się chlebem, który miał być ciałem Chrystusa i pili wino, które miało być jego krwią.

Starożytna piekarnia w Bawarii

W Burgbernheim w niemieckiej Bawarii, zespół archeologów z lokalnego urzędu ochrony zabytków prowadził wykopaliska. Naukowcy twierdzą, że odnaleźli tam dowody wczesnej działalności piekarniczej. Ślady pochodzą z przełomu późnej epoki brązu i epoki żelaza, ok. 800 r. p.n.e. Co ciekawe, odkrycia dokonano w trakcie… rozbudowy współczesnej sieci piekarni.

Archeologom udało się zidentyfikować kilka dołów wypełnionych kamieniami. Badanie wykazały, że były poddawane obróbce termicznej. Uczeni sugerują, że były to doły specjalnie stworzone do pieczenia wyrobów spożywczych, co potwierdziły również badania archeobotaniczne.

​​Analizowane próbki zawierały 83% pozostałości różnych ziaren, głównie prosa, samopszy, orkiszu i owsa. Dodatkowo uczeni znaleźli rzadkie ślady nasion miechunki (Physalis), co sugeruje, że mieszkańcy tego regionu mieli bardzo zróżnicowaną dietę. – Część ziaren musiała być przetwarzana na chleb – mówi dr Stefanie Berg, główna autorka badania i kierowniczka wykopalisk.

Ważny ośrodek produkcji żywności w środkowej Europie

– Tego rodzaju doły piekarnicze zostały zidentyfikowane we wcześniejszych badaniach zarówno w tym regionie, jak i poza nim. Jednak wyjątkowa koncentracja tych struktur udokumentowanych tutaj ma ogromne znaczenie dla rekonstrukcji diet i praktyk rolniczych w epoce żelaza w Bawarii – dodaje dr Berg.

Część żaren
Część żaren fot. WANAX via the Bavarian State Office for Monument Preservation

Jednak najważniejszym odkryciem na tym stanowisku nie były same doły, lecz przedmiot, który badacze interpretują jako część żaren. Ma wymiary około 26 na 34 cm. – Jego gładka, wklęsła powierzchnia wskazywała, że ​​był używany do mielenia ziarna na mąkę. Wyciosane boki sugerują, że było to często używane narzędzie – przekazali w oświadczeniu niemieccy naukowcy.

– Znaleziska te podkreślają znaczenie Burgbernheim jako ośrodka produkcji żywności w późnej epoce brązu i wczesnej epoce żelaza. To odkrycie jest niezwykle ważne dla zrozumienia starożytnego Burgbernheim i jego roli w rozwoju rolnictwa — powiedział dr Berg. Co ciekawe, przed laty już kilkukrotnie w regionie odnajdywano stanowiska, w których udało się zidentyfikować ślady różnych roślin, które były poddawane obróbce.

Reklama

Źródło: Archaeology Magazine, Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege.

Nasz autor

Jakub Rybski

Dziennikarz, miłośnik kina niezależnego, literatury, ramenu, gier wideo i dobrego rocka. Wcześniej związany z telewizją TVN24 i Canal +. Zawodowo nie boi się podejmować żadnego tematu, prywatnie bardzo zainteresowany polityką. Autor bloga na Instagramie "Mini Podróże".
Reklama
Reklama
Reklama