Törggelen to jedna z najstarszych południowotyrolskich tradycji. Potrwa od 27 września do 25 listopada Legenda głosi, że pod koniec zbiorów lokalni producenci wina spotykali się, aby pochwalić się swoimi produktami. Ci, którzy zajmowali się także hodowlą bydła, urządzali wielką ucztę dla pasterzy wracających z wysoko położonych pastwisk. Częstowano ich pieczonymi kasztanami i młodym winem, zwanym „Nuien”. Według innej legendy uczta była nagrodą dla wszystkich sezonowych pracowników pomagających przy zbiorach. Nazwa święta pochodzi od  drewnianej prasy, która znajdowała się w specjalnym pomieszczeniu służącym degustacji win. Podczas Törggelen można spróbować wszystkich regionalnych przysmaków. Południowy Tyrol szczyci się wyjątkowo oryginalną tradycją kulinarną. Jedną ze sztandarowych potraw są pieczone kasztany. Są one mocno wpisane w tradycję tego regionu, w czasach, kiedy brakowało pożywienia, to właśnie one ratowały mieszkańców Południowego Tyrolu od głodu. W czasie Törggelen warto spróbować także świeżego soku ze słodkich winogron, młodego wina czy pączka – krapfen. Nie można odmówić sobie półmiska rzeźnika (Schlachtplatte) czy wędzonych kiełbasek (kaminwurzen), typowych dla Południowego Tyrolu. Oprócz degustacji lokalnych specjałów, w czasie Törggelen organizowanych jest wiele lokalnych festiwali. Wydarzenia nawiązujące do samego Törggelen to na przykład tradycyjna degustacja wina na koniec zbiorów w miejscowości Girlan czy „Almabtrieb” –  świętowanie powrotu bydła z pastwisk na koniec sezonu w Terneten. Na miejscu warto skorzystać z noclegów oferowanych przez farmerów zrzeszonych w związku Roter Hahn. Roter Hahn gromadzi 1700 farm agroturystycznych położonych na terenie Włoch, w Południowym Tyrolu.