A taka np. pizza? Okrągła, cieplutka, najlepiej rozrywana paluchami, z rozpływającym się na niej i ciągnącym, jak guma do żucia, żółtym serem? Pochodzi z Włoch, a każdy region tego kraju chlubi się własnym przepisem na własną, oryginalną i naturalnie najlepszą na świecie pizzę. Lecz podstawą wszystkich jej odmian są pomidory i specjalny ser – mozzarella. Włosi, znani na świecie smakosze, wymyślili również „macaroni”, czyli makaron, i jedzą go na początku obiadu, jako przystawkę. Wiadomo, że Włoch i macaroni to jedno. Niemcy natomiast upowszechnili na całym świecie parówki i kiszoną kapustę. Słyną również z niewyobrażalnej ilości różnych rodzajów kiełbas, zwanych „wurst”. Powiecie mi pewnie, że to wszystko jecie, i wiecie i znacie. A więc zapytam z pewną dozą złośliwości, co to jest churrasco? Gdy będziecie w Brazylii, czego Wam życzę, to najpewniej spróbujecie tej potrawy, bo to najpopularniejsze jedzenie w tym kraju – mięso pieczone na ruszcie na węglu drzewnym. Choć przyznać trzeba, że potrawą narodową jest tu feijoada, składająca się z czarnej fasoli, wołowiny i wieprzowiny. Smacznego!

Tekst: Agnieszka Budo