W tym roku Lublin gości na festiwalu miasto Tbilisi. Na deptaku i przed ratuszem stanie Gruzińskie Miasteczko Smaku. Spotkacie tu znanych winiarzy, szefów kuchni, tancerzy w tradycyjnych strojach, na straganach kupicie słynne wina, czaczę, wędliny, przetwory, przyprawy, zioła. Spróbujecie, jak smakują chaczapuri, bakłażany, baranina, gołąbki w liściach winogron, figi, jesiotry, kebabi, wspaniałe konfitury, ser suługuni, sos tkemali. Gruzini sprawią, że przestaniecie się śpieszyć, zaczniecie wznosić toasty do rana, poznacie gruzińskie tańce i pieśni, zaznacie przyjemności nic nierobienia. Nie trzeba jechać do Gruzji, wystarczy do Lublina. Festiwal odbywa się na zabytkowym Starym Mieście w Lublinie, koncertom (w tym roku na scenie pojawią się gwiazdy z Gruzji, Izraela, Macedonii, Ukrainy) towarzyszą wystawy sztuki, kino, spotkania z poetami, warsztaty fotografii. na Arena Lublin 3 września wystąpią Katie Melua i Mela Koteluk. Na Scenie Smaku oraz w wybranych restauracjach trwają warsztaty gotowania poświęcone polskiej i europejskiej kuchni. 200 wydarzeń w ciągu 5 dni sprawi, że każdy znajdzie coś dla siebie. Ważny jest Jarmark Inspiracji, na który zjeżdżają się kupcy i wystawcy z Polski i Europy. Jarmark nawiązuje do królewskich jarmarków, które odbywały się w Lublinie w XVI i XVII wieku. Na stylizowanych stoiskach turyści mogą degustować i kupować słynne wędliny, sery, oliwy, owoce, przyprawy, wina, cydry, piwa, nalewki z Polski i Europy. Możecie wybierać pomiędzy tradycyjnymi przysmakami z  Austrii, Belgii, Bułgarii, Cypru, Estonii, Francji, Grecji, Gruzji, Hiszpanii, Litwy, Łotwy, Maroka, Portugalii, Turcji, Węgier, Włoch. Lublin to miasto inspiracji. Rzućcie wszystko i przyjeżdżajcie do Lublina. Program, informacje na stronie: www.europejskifestiwalsmaku.pl