Jak świętuje się Chiński Nowy Rok?

5 lutego Świętem Latarni kończy się oficjalnie Chiński Nowy Rok, najważniejszy czas nie tylko dla mieszkańców Państwa Środka, ale też wielu innych krajów Azji. 22 stycznia wkroczyli oni w rok spod znaku Królika, który potrwa do 9 lutego 2024 r.

Świętowanie Chińskiego Nowego Roku przy stole. Fot. Getty Images

Celebrowanie Chińskiego Nowego Roku podzielone jest na dwa etapy. Przez pierwszy tydzień Chińczycy świętują w rodzinnym gronie: wręczają sobie prezenty (często są wśród nich koperty z pieniędzmi), ozdabiają swoje domy kwiatami i lampionami (zazwyczaj czerwonymi, bo ten kolor oznacza sukces i szczęście), odwiedzają groby przodków i oczywiście ucztują. To wszystko ma im zapewnić pomyślność w nadchodzącym roku. W drugi tydzień obchodów świętowanie przenosi się na ulice. Odbywają się wtedy spektakularne parady oraz pokazy fajerwerków.

Święto Latarni - zakończenie obchodów Chińskiego Nowego Roku

Wieńczące Chiński Nowy Rok Święto Latarni to jedno z najstarszych świąt w tamtejszym kalendarzu. Przypada ono również w pierwszą pełnię księżycowego Nowego Roku. Jak sama nazwa wskazuje, podstawowym elementem tego dnia są latarnie. Ogromne, jasno świecące lampiony w rozmaitych kształtach i rozmiarach wiszą nad domami i ulicami, pływają po wodzie i unoszą się w powietrzu. Jako dekoracje pozostają na ulicach przez około miesiąc. Podczas Święta Latarni bardzo popularną zabawą jest rozwiązywanie zagadek, które przyczepiane są do lampionów. Tego dnia Chińczycy tłumnie wychodzą na ulice i odwiedzają świątynie. W wielu miejscach odbywają się widowiskowe występy artystyczne, np. taniec lwa czy smoka.

Święto Latarni. Fot. Getty Images

W Święto Latarni spożywa się ryżowe kulki ze słodkim nadzieniem zwane tangyuan. Potrawą często podawaną tego dnia jest sztandarowe danie kuchni chińskiej, czyli kaczka po pekińsku. Poniżej zamieszczamy przepis na to danie. Jego nieodłącznym elementem jest sos sojowy, będący jednym z fundamentów tamtejszej sztuki kulinarnej.

Kaczka po pekińsku – przepis

4 porcje
Czas: 30 min
Poziom trudności: 2
Poziom ostrości: 1

Składniki:

  • 100 ml Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia
  • 2 łyżki Sosu Sojowego Jasnego House of Asia
  • 150 g Warzyw do woka House of Asia
  • 1 łyżeczka Przyprawy do kuchni chińskiej House of Asia
  • 2 łyżeczki Sezamu białego lub czarnego House of Asia
  • 1 opakowanie Wrapów pszennych Casa de Mexico
  • 2 piersi z kaczki
  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Piersi oczyść z błon, natnij skórę delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa i zamarynuj w sosie sojowym oraz pieprzu. Ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu i zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu - skóra powinno stać się rumiana.  Następnie przewróć mięso i obsmaż je z drugiej strony. Kaczkę przełóż na talerz i posmaruj 3/4 ilości sosu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ᵒC na 6 minut. Wyjmij i odstaw na około 6 minut.
  2. Warzywa do woka przełóż na sitko i dobrze odciśnij. Następnie rozgrzej wok i podsmaż je z dodatkiem przyprawy do kuchni chińskiej.
  3. Kaczkę pokrój w plastry.
  4. Placki tortilli podgrzej przez chwilę na suchej patelni, zdejmij i posmaruj pozostałym sosem do kaczki, następnie ułóż warzywa, mięso i posyp świeżą dymką i sezamem. Zwiń, jak lubisz, na pól lub w rulon.

Sos sojowy – sposób wytwarzania i zalety

Jego oryginalna receptura sięga wielu tysięcy lat. Początkowo, o dziwo, nie bazowała na soi, a na… rybach. Jest jednym z najstarszych na świecie sosów przyprawowych. Do zrobienia naturalnego i pełnowartościowego sosu sojowego potrzebnych jest zaledwie kilka składników: oczywiście soja, woda, ziarna zbóż (najczęściej pszenica) oraz sól. Całość poddaje się procesowi fermentacji, który trwa minimum 2 miesiące. Po jej zakończeniu powstały w ten sposób zacier jest wyciskany i filtrowany.

Sos sojowy charakteryzuje się głębokim, zrównoważonym aromatem i smakiem oraz ciemną barwą, a także prozdrowotnymi wartościami odżywczymi, m.in. wysoką zawartością witaminy z grupy B, sporą ilością białka i magnezu. Ma on pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową (wspomaga jej rozwój), co z kolei poprawia działanie układu pokarmowego i odpornościowego.

W ofercie House of Asia znajduje się kilka oryginalnych sosów sojowych pochodzących z Chin. Sosy są naturalnie warzone – według pradawnej receptury, a co najważniejsze są zdrowe. Nie zawierają genetycznie modyfikowanej soi, sztucznych dodatków i glutaminianu sodu – są doskonałą alternatywą dla soli.

Sos sojowy – zastosowanie

Z uwagi na smak umami sos sojowy jest uniwersalną i do tego zdrową przyprawą. Oprócz nadawania smaku słonego, naturalnie wzmacnia smak i aromat samej potrawy. Używając sosu sojowego nie trzeba już solić potrawy. Ze względu na swój uniwersalny smak, można użyć go do różnych rodzajów dań mięsnych i wegetariańskich (np. kurczaka w sosie teriyaki, smażonej wieprzowiny z warzywami na ostro czy wegetariańskiego makaronu Chow Mein z grzybami Mun), jak również do wzmocnienia smaku zup, makaronów i dipów czy marynat.

Konkurs – do wygrania warsztaty kulinarne

A teraz czas na wspomniany wyżej konkurs. Wystarczy, że odpowiecie na pytanie „Do jakich potraw i dlaczego najczęściej stosujesz sos sojowy?”, a potem wypełnicie formularz zamieszczony na końcu artykułu i wyślecie zgłoszenie. Przed udziałem w konkursie zapoznajcie się z regulaminem.

Fot. materiały prasowe

Na najciekawsze odpowiedzi czeka wyjątkowa nagroda: warsztaty gotowania prowadzone przez szefa kuchni firmy De Care, która jest właścicielem m.in. marki House of Asia. Będą one niepowtarzalną okazją, aby wspólnie przygotować kilka dań bazujących na oryginalnych i tradycyjnych azjatyckich recepturach. Uczestnicy kursu mogą spodziewać się solidnej dawki wiedzy i poznania nowych, być może dotąd nieznanych smaków. Do wygrania są także wspaniałe nagrody dodatkowe – paczki z produktami House of Asia wraz z inspirującymi przepisami.