Boa dusiciel to gatunek węża z rodziny dusicielowatych (Boidae). Jest jednym z najczęściej hodowanych węży w domowych terrariach. Zasięg występowania boa dusiciela jest bardzo szeroki. Boa dusiciel występuje bowiem zarówno w Ameryce Północnej jak i Południowej (Meksyk, Peru, Argentyna, a także wyspy na Pacyfiku i Oceanie Atlantyckim). Istnieje wiele podgatunków boa dusiciela, zamieszkujących różne  rejony. 

Odmiany boa dusiciela

  • Boa constrictor occidentalis – boa argentyński – Paragwaj, Argentyna
  • Boa constrictor constrictor – boa czerwonoogonowy – Brazylia, Ekwador, Trynidad i Tobago
  • Boa constrictor ortoni – Peru
  • Boa constrictor orophias – wyspa Santa Lucia
  • Boa constrictor nebulosa – Dominika
  • Boa constrictor imperator – boa cesarski – obszar od południowo- wschodniego Meksyku do Kolumbii,
  • Boa constrictor amarali – boa krótkoogonowy – Boliwia i Brazylia
  • Boa constrictor melanogaster – boa czarnobrzuchy – Ekwador
  • Boa constrictor sabogae – wyspa Saboga,
  • Boa constrictor sigma – wyspa Marias.

To najbardziej znane spośród występujących odmian boa dusiciela. Różnią się one od siebie nie tylko nazwą czy wyglądem, lecz również zachowaniem.  

Boa dusiciel: charakterystyka

Boa dusiciel jest sporych rozmiarów wężem. Budowa ciała- krępa i masywna. Wyraźnie wyodrębniona trójkątna głowa. Największy obwód ciało osiąga mniej więcej w połowie swej długości. Ogon- krótki. Barwa ciała boa dusiciela różni się w zależności od tego, z jaką odmianą mamy do czynienia. Z reguły szare bądź beżowe tło pokryte jest ciemnymi pasami toczonymi żółtymi lub białymi obwódkami. Im bliżej do ogona tym bardziej pasy rozszerzają się, żeby na końcu zlać się w jedno. Na bokach węża boa dusiciela widoczne są mniejsze ciemne plamy w kształcie zbliżonym do rombów wzorami. Oczy boa dusiciela są niewielkie, źrenice pionowe, a barwa tęczówek ma żółte zabarwienie.

W zależności od podgatunku dorasta do trzech, czterech metrów. Samice węża boa dusiciela są dłuższe (od trzydziestu do pięćdziesięciu centymetrów) i szersze od samców, natomiast samce mają dłuższy ogon. Różnią się od samic także tym, iż po obu stronach kloaki posiadają duże pazurki odbytowe- pozostałość po tylnych kończynach. U samic są one niewidoczne albo bardzo małe.  Waga boa dusiciela może wynosić od dziesięciu do piętnastu kilogramów. Poza okresem rozrodczym wąż boa dusiciel żyje samotnie.

Węże boa są poligamiczne. Samiec może kopulować z wieloma samicami. Boa dusiciel jest zwierzęciem jajożyworodnym. Zarodki rozwijają się w ciele samicy i opuszczają drogi rodne tuż po wydobyciu się z jaja. Czas rozrodu węża boa dusiciela przypada na okres od kwietnia do sierpnia. Czas trwania ciąży wynosi od stu do dwustu dni. Samica rodzi od dziesięciu do kilkudziesięciu młodych, które od początku są samodzielne i przez pierwsze lata życia rosną bardzo szybko. W ciągu jednego- dwóch miesięcy mogą nawet dwukrotnie zrzucać skórę. Im starsze boa dusiciele tym rzadziej zrzucają skórę. Po około czterech latach osiągają dojrzałość płciową. Wąż boa dusiciel jest aktywny nocą. W ciągu dnia przebywa w kryjówkach. Długość życia boa dusiciela w warunkach naturalnych wynosi od dwudziestu do trzydziestu lat.