Czym jest foie gras?

Foie gras (z fr. „tłusta wątróbka”) to chora wątroba gęsi lub kaczki, która była karmiona na siłę kilka razy dziennie przy pomocy metalowej rury o długości 20 – 30 cm, wprowadzonej poprzez gardło aż do żołądka. Aby zmusić organizm ptaka do wyprodukowania foie gras, musi on otrzymać dużą porcję kukurydzy w czasie kilku sekund. Na skutek tego wątroba staje się prawie dziesięć razy większa niż normalna, a u ptaka rozwija się choroba - marskość wątroby. Ogromna ilość podawanego ptakom pokarmu powoduje u nich niewyobrażalny ból związany nie tylko z formą karmienia, ale również z chorobą, na którą przez to cierpią. Ptaki często miotają się podczas wprowadzania rury do ich gardeł, co w niektórych przypadkach prowadzi do duszenia się i śmiertelnego przedziurawienia szyi.

Ponadto natychmiast po każdej sesji siłowego karmienia u ptaka pojawiają się duszności oraz biegunka. Powiększona wątroba powoduje trudności w oddychaniu, każdy ruch sprawia im ból. Przymusowe przekarmianie często skutkuje śmiertelnymi chorobami układu pokarmowego. Gehenna ptaków nie ogranicza się tylko do brutalności w karmieniu. Wiele z nich ma obcinaną część dzioba, bez znieczulenia, przy pomocy kombinerek lub nożyczek. Na zatłoczonych fermach ptaki trzymane są w ciasnych klatkach, gdzie kaleczą się o druciane podłogi. Klatki są tak małe, że ptak nie może się nawet obrócić a tym bardziej normalnie się podnieść czy rozprostować skrzydła. U wielu z tych, które przeżyją do terminu zarzynania, podczas transportu, przekładania, i wieszania do góry nogami (przygotowania do rażenia prądem przed nacięciem gardeł), dochodzi do połamania kości. Samice kaczek zaraz po wysiadywaniu jaj są mielone lub zagazowywane, ponieważ ich wątroby są bardziej żylaste niż samców.