Jak zrobić latte – przepis bazowy

Doskonała latte jest aksamitna i delikatna, dlatego najbardziej nadaje się do picia o poranku, do słodkiego włoskiego śniadania. Jej konsystencja jest tak przyjemna, że ma się wrażenie miękkości i łagodności, która doskonale przygotowuje do dobrego dnia. To uczucie zawdzięczamy dużej ilości mleka oraz puszystej, składającej się z mikroskopijnych pęcherzyków pianki. Jak w przypadku każdego przepisu na napój kawowy liczą się proporcje: mamy tutaj zazwyczaj 1 porcję espresso, czyli 25 ml kawy oraz 125 ml mleka. Latte można wzmocnić, dodając podwójne espresso. Będzie wtedy bardziej pobudzające, ale nadal przyjemnie mleczne.

Istotny jest również dobór mleka do spieniania. Mówi się, że najważniejsza jest duża zawartość tłuszczu, jednak tylko pośrednio o nią chodzi. Liczy się wysoka zawartość białka, która idzie w parze z tłuszczem, dlatego najlepiej pienią się mleka 3,2% i baristyczne. Do spieniania można użyć dyszy manualnej w ekspresie do kawy lub wybrać opcję najwygodniejszą i najdokładniejszą, czyli system mleczny z karafką, jak np. w linii De’Longhi Eletta Explore. Ciekawostką jest funkcja, która umożliwia przygotowanie zarówno ciepłej pianki, jak i spienianie na zimno. Ekspres potrafi też skutecznie spienić mleko roślinne, które dla niektórych systemów może stanowić wyzwanie ze względu na niższą zawartość procentową białka i bardziej wodnistą konsystencję od mleka krowiego.

Kiedy wybraliśmy już mleko i wiemy, jak je spienić, zatrzymajmy się jeszcze przy doborze odpowiednich ziaren kawy do latte oraz przyrządzeniu perfekcyjnego espresso, które będzie tutaj bazą. Najlepiej sprawdzą się mieszanki oparte na arabice lub czyste jej ziarna, które gwarantują delikatny smak bez goryczy i kwaskowatości. Dzięki regulacji poziomu mielenia w ekspresach De’Longhi możemy idealnie dostosować go do konkretnych ziaren (może różnić się w zależności od gatunku, poziomu wypalenia oraz naszych preferencji). Jedno kliknięcie i ekspres dopasowuje proporcje, przygotowuje wodę pod odpowiednim ciśnieniem i w perfekcyjnie dobranej temperaturze, by zyskać espresso o miodowej konsystencji i czekoladowej barwie. Aż nie chce się wierzyć, że za chwilę ta kombinacja zabierze zupełnie innych barw… Wystarczy tylko kilka dodatków do latte.

Kolorowe latte. Fot. materiały prasowe

Caramel popcorn latte, czyli karmelowe latte z popcornem – napój nie tylko na jesień

Caramel popcorn latte to słodka (a czasami słodko-słona) mieszanka, która idealnie sprawdzi się podczas chłodniejszych dni lub jako alternatywa dla zwykłego popcornu podczas seansów filmowych. Mleczną delikatność napoju kawowego uzupełnia tutaj słodycz i chrupkość. Dzięki temu mamy nie tylko kawę, ale przekąskę lub deser w jednym. Do tego możemy go podawać na dwa sposoby: zdecydować się na połączenie klasycznego latte z karmelowym popcornem lub dodać karmel do espresso i zestawić je z lekko słoną prażoną kukurydzą.

Do zrobienia karmelowego latte z popcornem będziemy potrzebować:

  • latte zaparzonego w ekspresie do kawy De’Longhi
  • syropu karmelowego

Do zrobienia karmelowego popcornu:

  • 200 g ziaren kukurydzy
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki miodu

Można dodać:

  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczyptę soli (potrzebna do przygotowania słonego karmelu).

Sposób przygotowania nr 1: latte z karmelowym popcornem

Na rozgrzanej patelni prażymy ziarna kukurydzy do momentu, kiedy wszystkie otworzą się i powstanie popcorn. W osobnym rondelku rozpuszczamy cukier i miód. Możemy dodać cynamon lub sól. Mieszamy popcorn z powstałym karmelem. Aby był bardziej chrupki, możemy go jeszcze wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika i podpiec. W ekspresie do kawy, np. De’Longhi Eletta Explore lub PrimaDonna Elite Experience, przygotowujemy latte: ustawiamy poziom mielenia kawy, wybieramy odpowiednią opcję w menu, wlewamy ulubione mleko do karafki. Pamiętajmy, aby użyć wysokiej szklanki o pojemności 250 ml. Jeśli używamy ekspresu z systemem mlecznym, który umożliwia ustawienie wysokości pianki, zdecydujmy się na tę najwyższą. Słodki popcorn układamy na latte. Możemy go dodatkowo posypać cynamonem.

Sposób przygotowania nr 2: latte karmelowe z solonym popcornem

Do wysokiej szklanki wlewamy porcję karmelowego syropu. Możemy też dosypać szczyptę cynamonu lub innych ulubionych przypraw korzennych. Przygotowujemy latte tak jak powyżej, mieszamy lub pozostawiamy warstwy. Na patelni prażymy popcorn i układamy go na gęstej piance.

Jak zrobić pink latte? Jak smakuje latte z burakiem?

Kawa z burakami – czy to może się udać? Może, a ponadto zachwyci nietypowym kolorem, który można wykorzystać np. do przygotowania napoju na randkę. Pink latte nabierze rumieńców, jeśli do podstawowego przepisu dodamy pełen przeciwutleniaczy i witamin sok z buraków. Czego będziemy potrzebować?

Do zrobienia pink latte przygotowujemy:

  • 125 ml mleka 3,2% lub baristycznego
  • ¼ szklanki soku z buraka (można zastąpić burakami w proszku)
  • 1 espresso
  • 1 łyżeczkę syropu klonowego lub miodu

Sposób przygotowania latte z burakiem:

Do wysokiej szklanki wlewamy syrop klonowy lub miód. Mleko mieszamy z sokiem z buraków i przelewamy do karafki ekspresu Eletta Explore lub PrimaDonna. W menu kaw wybieramy latte i czekamy na przygotowanie różowej pianki. Możemy posypać liofilizowanymi malinami lub truskawkami, ewentualnie cynamonem.

Latte spirulina, czyli pomysł na niebieską lub zieloną kawę

Spirulina to sproszkowane niebieskie lub zielone algi, które należą do sinic i naturalnie występują w jeziorach Meksyku i Afryki oraz są hodowane w Azji. Zyskały popularność, kiedy odkryto ich prozdrowotne właściwości oraz pozytywny wpływ na proces odchudzania. W naszym przepisie posłuży też za nadanie ciekawego – zielonego lub niebieskiego – koloru podstawowemu latte.

Do zrobienia spirulina latte potrzebować będziemy:

  • 2 porcje spienionego w ekspresie mleka na ciepło lub zimno (taką możliwość daje nam system mleczny w ekspresach De’Longhi Eletta Explore)
  • 1 espresso z ekspresu automatycznego
  • 1 łyżeczki zielonych lub niebieskich alg
  • opcjonalnie: cukier, miód, syrop klonowy

Sposób przygotowania spirulina latte:

W ekspresie przygotowujemy espresso i przelewamy je do wysokiej szklanki. Następnie wybieramy w menu spienione mleko na ciepło lub zimno. Gotowe mleko mieszamy ze spiruliną (robimy to delikatnie, aby nie stracić pianki) i dolewamy do espresso. Napój można posłodzić.

Latte z kurkumą – idealne na odporność

W ostatnich latach napoje z kurkumą to prawdziwy jesienny hit na odporność. Ta cudowna przyprawa to również doskonały dodatek do kawy. Dzięki niej zyska ona ciekawy aromat oraz kolor. W sam raz, by rozgrzewać w pochmurny dzień.

Do przygotowania latte z kurkumą potrzebujemy bazy:

  • mleka spienionego w ekspresie do kawy
  • 1 espresso
  • 1 łyżeczki kurkumy w proszku

Można dodać:

  • szczyptę cynamonu
  • szczyptę imbiru
  • szczyptę kardamonu
  • 1 łyżeczkę miodu lub syropu klonowego

Jak zrobić latte z kurkumą w ekspresie?

Postępujemy podobnie jak w przypadku latte ze spiruliną, czyli w ekspresie przygotowujemy osobno spienione mleko oraz espresso. Mleko i piankę mieszamy delikatnie z kurkumą, a espresso z przyprawami. Następnie łączymy dwie części latte w dużej szklance.