Wyruszamy w kulinarną podróż po Uzbekistanie. Kraju, o którym mówi się mało, o jego kuchni jeszcze mniej. A jest o czym opowiadać!

Non, tradycyjny chleb



Non - uzbecki chleb (Fot. Shutterstock)

Ten chleb to prawdziwe dzieło sztuki. A jego receptura doskonalona jest od 5 tys. lat, bo wówczas podobno wypieczono tam pierwszy bochenek. Uzbecki chleb, czyli non jest płaski, okrągły i złoty niczym słońce. Ale najbardziej intrygujące są jego dekoracje, które sprawiają, że każdy egzemplarz jest wyjątkowy. Poza tym wciąż wypiekany jest w tradycyjnych glinianych piecach zwanych tandyr, do których wewnętrznych ścianek jest on przyklejany. Dzięki temu ma również niepowtarzalny smak, choć każdy piekarz tutaj szczyci się tym, że ma na niego swój własny oryginalny przepis. Najlepiej jeść go, kiedy jest jeszcze ciepły, z masłem lub jogurtem.

Pilaw


Pilaw (Fot. Shutterstock)

Pilaw to danie narodowe Uzbekistanu, którego genezę przypisuje się  Aleksandrowi Wielkiemu. Podobno podczas wielkiej wyprawy na wschód jego armia potrzebowała prostej potrawy, która dostarczyłoby porządnej dawki kalorii i mogła być jedzona na obiad, śniadanie jak i kolację. Pilaw spełnia te warunki. Jego podstawą jest ryż, mięso, cebula i marchew, a oprócz tego soczewica, rodzynki, orzechy. Tradycyjnie gotują go mężczyźni, dlatego prawdziwy Uzbek powinien nie tylko posadzić drzewo, spłodzić syna i zbudować dom, ale też umieć przyrządzić pilaw dla 1000 osób, do czego trzeba zużyć około 100 kg ryżu.

Manti


Manti (Fot. Shutterstock)

Manti, czyli pierogi, są nie tylko Polską, ale też Uzbecką specjalnością. Najbardziej tradycyjne to te faszerowane  jagnięciną, wołowiną, ziemniakami lub dynią. Mogą być smażone lub gotowane, polewane roztopionym masłem, śmietaną, czy też sosem pomidorowym.

Samosy


Samsy (samosy) (Fot. Shutterstock)

Samsy, samosy nadzieniem nie różnią się od manti, różni je za to sposób przygotowania. Są one pieczone w piecu Tandyr stąd ich niezwykła chrupkość i delikatność.

Shurpa


Shurpa (Fot. Shutterstock)

Shurpa to zupa, której podstawą jest tłuste mięso jagnięce i świeże warzywa, jak pomidory, marchew i cebula.

Lagman


Lagman (Fot. Shutterstock)

Podstawą tego dania jest ręcznie robiony makaron. A oprócz niego smażone mięso i warzywa. Prawdopodobnie zagościło ono w uzbeckiej kuchni dzięki chińskim Muzułmanom, którzy się tam osiedlili.