Fot. Shutterstock
Ruszamy w kulinarną podróż dookoła świata.
Fot. BEW
1 / 16 EtiopiaNa każdym etiopskim stole obecna jest indżera. Ten wilgotny placek powstaje z mąki miłki abisyńskiej, zwanej też teffem, które to zboże jest charakterystyczne dla tej części Afryki. Robione na zakwasie placki są z jednej strony gładkie, z drugiej – porowate, przy tym lekko wilgotne i łatwo nasiąkające warzywnym lub mięsnym farszem. Co ciekawe, są bezglutenowe. W Etiopii indżerę je się na milion rożnych sposobów.
Fot. BEW
2 / 16 TajlandiaPróbowanie tajskiego jedzenia po raz pierwszy to jak odkrycie pudełka z kredkami w nieznanych kolorach (Anthony Bourdain). Spróbujesz tu sałatki z młodego chlebowca, najpierw ugotowanego, a potem podsmażonego z pastą z krewetek, czosnkiem i chili. To eksplozja słodkich, słonych i kwaśnych smaków zakończona orzechową nutą.
Fot. Shutterstock
3 / 16 IndieW Indiach jedzenie jest sprawą zarówno ciała, jak i duszy. Na początek spróbujmy thali. To talerz gęstych sosów z chlebkiem czapati, to coś więcej niż jedzenie. To instytucja. A przy tym kompaktowa wersja skomplikowanego domowego obiadu. Znajdziesz oryginalny przepis na chicken curry.
Fot. Getty Images
4 / 16 Korea PołudniowaPreparowanie kapusty na zimę to w Korei Południowej sprawa wagi państwowej. Nie przypadkiem rytuał wpisano nawet na listę dziedzictwa UNESCO. Korea smakuje kimczi – sfermentowanymi lub kiszonymi warzywami. To potrawa o ponadtysiącletniej tradycji, uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie. Służy jako przystawka i dodatek do dań, czasem ląduje w zupie albo sosie. Może być kwaśna, pikantna, słodkawa – zawsze bardzo wyrazista.
Fot. Shutterstock
5 / 16 MeksykJajka je się tu wszędzie, zawsze i o każdej porze. I są najsmaczniejsze na świecie. Proste i sycące huevos rancheros, czyli jajka farmerskie, to jedna z najlepszych rzeczy, jakich można spróbować w Meksyku.
Fot. Shutterstock
6 / 16 FrancjaFrancuzi z tą samą maestrią podadzą nam ostrygi, co i bułkę z serem.. Udowadniamy, że francuski stół to nie same sery, wina i bagietki... Delikatne mięso kraba z rozpływającym się w ustach awokado i szafranem – przykład francuskiego wyrafinowania. Znajdziesz przepis na cassoulet, czyli zapiekankę z białej fasoli.
Fot. Shutterstock
7 / 16 PeruBaranie jądra, szaszłyk z wołowych serc, no i świnka morska (co roku zjada się ich tu ok. 60 mln). Kuchnia Peru jest osobliwa i szalenie różnorodna. W najnowszym numerze znajdziesz przepis na ceviche – surową rybę z limonką.
Fot. BEW
8 / 16 BelgiaW Belgii doświadczysz kulinarnych przyjemności. Małże Z frytkami, czekoladowe pralinki, ponad tysiąc rodzajów piw. To dopiero początek kulinarnych doświadczeń.
Fot. Free
9 / 16 JaponiaW kraju, w którym jedzenie jest ważniejsze niż religia, ciężko polecić jedno danie czy jedno miejsce. Ale jeśli już trzeba, jedźcie do Kioto. Japońską Kuchnię charakteryzuje sezonowość i regionalność. Tokio słynie z sushi. W Kioto warto spróbować właśnie wyłowionych z morza jedwabistych wodorostów obgotowywanych we wrzątku i maczanych w słodko-cierpkim sosie ponzu.
Fot. East News
10 / 16 MarokoOdstąpcie od pomysłu na tę podróż, wy, którzy nie jecie glutenu i boicie się wyrazistych aromatów! Tradycyjny, porządnie doprawiony tadżin znajdziecie w niewielkich knajpkach dla miejscowych. Z dala od popularnych miejscówek dla turystów.
Fot. Shutterstock
11 / 16 HiszpaniaKulinarna tożsamość Malagi to świeże lokalne produkty, przyjemność biesiadowania i najprostsze przepisy przygotowywane tak, ze nie chce
się odchodzić od stołu. Nasza propozycja na kulinarne „musisz spróbować” to jabugo z Andaluzji. Jest to rodzaj słynnej jamón serrano, jednej z najlepszych szynek dojrzewających na świecie.
Fot. Shutterstock
12 / 16 MołdawiaBóg stworzył Mołdawię, aby dobre wino miało się gdzie rodzić – brzmi tutejsze przysłowie. Na miejscu zjesz m.in. mamałygę z mąki kukurydzianej albo kaszy. W Mołdawii łączy się ją ze śmietaną, bryndzą i mięsem.
Fot. BEW
13 / 16 ArgentynaGrillowane mięso jest tu tak popularne, że niektórzy jadają je na śniadanie, obiad i kolację. Argentyńska Wołowina z grilla plus Kieliszek tutejszego malbeka; trudno o lepszy zestaw.
Fot. Shutterstock
14 / 16 ChileW Chile zjemy chupe, typową chilijską zupę. Powstaje na bazie krewetek, małży, ryb, warzyw i manioku.
Fot. BEW
15 / 16 SenegalZamów kaldou. Na talerzu pojawi się ryba. Spory kawałek z obsmażoną i naciętą w poprzek skórką leżał na ryżu zatopiony w gęstym sosie, spod którego będą wystawały kawałki szklistej cebuli, papryki i pomidorów. Słodkowodna ryba przyrządzana jest z sokiem z limonki, czosnkiem, szczawiem, okrą i smażona na palmowym oleju, który był kluczem tego smaku.
Fot. Getty Images
16 / 16 MozambikNa tablicy sugerującej dania obiadowe białą kredą wypisane są krewetki peri-peri, gulasz z owoców morza w sosie z orzeszków ziemnych i kurczak „Zambezi” pieczony w oleju palmowym.