nie-ma-jak-u-mamy-malpy-dzelada-475256
Sokolowski Zdjęcie wykonane przez Sokolowski
Album Etiopia, małpy Gelada

Nie ma jak u mamy

Dżelady żyją w grupach rodzinnych, które na czas żerowania łączą się w większe stada liczące do 70 osobników. Grupa rodzinna złożona jest z jednego samca i kilku samic z młodymi. Śpią na skalnych półkach, zapewniając sobie w ten sposób ochronę przed atakami drapieżników, a w szczególności hien i lampartów. Wyłażą ze swoich sypialni około 8 rano i w połowie ranka, stopniowo, schodzą ze stromych obrzeży dolin na łagodniejszy teren, gdzie tradycyjnie spędzają większość dnia. Przed zmierzchem, opuszczają płaskowyż i ponownie wdrapują się na klify. Ciąża dżelad trwa 5-6 miesięcy. Długość ich życia w warunkach naturalnych nie jest znana. W niewoli odnotowano osobnika, który żył ponad 30 lat.

etiopia Dżelada gelada baboon

Komentarze