Traveler 4/22

Miejska gościnność

Chwile takie, jak ta uchwycona na zdjęciu, wracają w naszych wspomnieniach i sprawiają, że się uśmiechamy. Razem z autorką tekstu o Batumi Joanną Lamparską ugniatamy bosymi stopami winogrona. Najpierw je zerwałyśmy z krzewów, a potem tradycyjną metodą dreptałyśmy po nich, żeby wycisnąć z nich sok. Z niego powstaje adżarskie wino, którym miałyśmy okazję delektować się w nagrodę za dobrze wykonaną pracę.

Batumi, stolica tej autonomicznej gruzińskiej republiki, to miejsce słynące z gościnności i wyśmienitego jedzenia, które tu wciąż przyrządza się według domowych przepisów. Wino leje się tu strumieniami, każdy bowiem wytwarza własne, a zaraz potem na stole pojawiają się przeróżne potrawy, wśród nich oczywiście chaczapuri. To adżarskie ma kształt łódki wypełnionej serem i przyozdobionej jajkiem, które miesza się z masłem. Przyznaję, że jestem od niego uzależniona. Smaki, zapachy, kolory, spotkani ludzie i ich historie to wszystko w podróży jest ważne. I takie wspomnienia z całą pewnością zabierzecie z Gruzji.

W tym wydaniu Travelera stawiamy też na inne równie smaczne i gościnne miasta. Wśród nich jest chociażby Gdańsk i jego awangardowe atrakcje czy Kotor, czarnogórski kurort uchodzący za jedno z najpiękniejszych miejsc nad Adriatykiem. A w podróż życia zabieramy Was do Bułgarii.

Mamy też coś dla osób szukających mocnych wrażeń. Motocyklową, zimową wyprawę przez Syberię do Jakucka. Ten wyczyn Marka Suslika trudno będzie powtórzyć. To jedna z najbardziej ekstremalnych wypraw, o jakich pisaliśmy na naszych łamach. Zresztą przekonajcie się sami.

REDAKTOR NACZELNA
Agnieszka Franus