Źródło: Business Insider
Fot. Shutterstock
Przegląd naprawdę dziwnych frykasów. Smacznego!
Źródło: Business Insider
Fot. Shutterstock
1 / 10 Pieczone skorpionyTakie przysmaki znajdziecie na Dalekim Wschodzie, głównie w Chinach. Jada się je także w Tajlandii i Kambodży. Inne pajęczaki także bywają tam pieczone i służą za przysmak. Podobną są chrupiące i w smaku przypominają frytki.
Fot. Shutterstock
2 / 10 DorilocosPaczka chrupek serowych Doritos do których dorzuca się na wierch sos, żeberka wieprzowe, marchewki, ogórki, orzeszki, a nawet chili. Ale to nic, bo najciekawszym dodatkiem są tutaj... żelki! To jeden z ulubionych przysmaków dzieciaków z Meksyku.
fot. Wikimedia Commons
Fot. Shutterstock
3 / 10 Wafle jajeczneTo popularny posiłek w Chinach. Często farbowane są na dziwne kolory i wyglądają dość dziwacznie. To krewniacy naszych gofrów. Chińczycy nazywają je "gai daan jai". Jada się je solo lub ze słodkimi dodatkami.
Fot. Wikimedia Commons
Fot. Shutterstock
4 / 10 BiltongSuszone i przyprawione mięso, które znajdziecie w krajach Afryki Południowej. Robi się je zarówno z wołowiny jak i z mięsa bażantów, a nawet strusi.
fot. Wikimedia Commons
Fot. Shutterstock
5 / 10 CompletosZjecie je między innymi w Chile. To wariacja na temat hot-doga, z tym, że znajdziecie w nim także awokado i co najważniejsze - porcję majonezu, która zatrzyma wam serce.
fot. Wikimedia Commons
Fot. Shutterstock
6 / 10 DondurmaTureckie lody, które mają zupełnie inną konsystencję i smak niż te, które dostaniecie w sklepach w Polsce. Wpływają na to dwa składniki: salep, czyli mąka z dwóch gatunków orchidei oraz mastyks - żywica krzewu rosnącego w rejonie Morza Śródziemnego.
Fot. Wikimedia Commons
Fot. Shutterstock
7 / 10 Hormigas CulonasTo jeden z ulubionych przysmaków w Kolumbii. Pieczone mrówki o bardzo dużych odwłokach są uważane za frykas, a nawet możecie zamówić je jako dodatek na pizzy.
fot. Wikimedia Commons
Fot. Shutterstock
8 / 10 CuyTylko dla odważnych. Potrawa sporządzona z mięsa świnek morskich. Tradycyjna potrawa w rejonie Kolumbii, Ekwadoru i Peru. Mięso jest smarowane sosami i tłuszczem i opiekane. Podobno smakuje jak królik.
Fot. Wikimedia Commons
Fot. Shutterstock
9 / 10 Halohalo lub Halu HaloPopularny deser na Filipinach. Składa się ze lodu, galaretki, owoców, fasoli i mleka skondensowanego.
fot. Wikimedia Commons
Fot. Shutterstock
10 / 10 LaverbreadTo pasta przygotowywana z morskich alg. Spróbujesz jej w Walii. Najczęściej podawana jest z chlebem i jak przekonują dietetycy, jest bardzo zdrowa.
fot. Wikimedia Commons