Zdobywanie żywności to podstawowe zadanie wszystkich żyjących stworzeń. Palma pierwszeństwa w tej kwestii powinna przypaść mrówce atta (Formica atta), która … uprawia rośliny.
W swoich obszernych, podziemnych mrowiskach, na grządkach przygotowanych do tego celu na podłożu z papki liściowej i płatków kwiatowych, pociętych na kawałeczki i zawleczonych pod ziemię, hoduje ona pewien rodzaj grzybów. Grzybnia występuje tam w postaci włóknistej pleśni, gdyż mrówki podcinają ją bez przerwy, przeszkadzając w wytworzeniu nóżki i kapelusza lecz jednocześnie pobudzając w ten sposób do produkowania pożywnych dla siebie narośli. Są też mrówki, które hodują mszyce. Troskliwie je gromadzą, przenoszą na świeże liście i strzegą. Dotykane przez nie mszyce wydzielają słodki sok, który bardzo smakuje ich opiekunom.
Otrzymuj regularnie i za darmo kolejne porcje wiedzy. W pierwszym odcinku cyklu „Świat do kawy” otrzymasz bezpłatny ebook: Przewodnik dla miłośników kotów i psów
Najpopularniejszy magazyn podróżniczy w Polsce. Inspiruje do odkrywania świata dzięki wciągającym narracjom i wyjątkowym fotografiom. Zamów aktualny numer lub prenumeratę.