W tegorocznym czerwonym przewodniku Michelina znalazły się aż trzy polskie restauracje. Do dwóch wcześniej „notowanych” dołączyła restauracja z Krakowa – Bottiglieria 1881.

Najnowsze zestawienie restauracji wyróżnionych w najnowszym "Main Cities of Europe 2020" – tzw. czerwonym przewodniku Michelin – ogłoszono w piątek 19 czerwca.

Do grona lokali wyróżnionych prestiżową gwiazdką, dołączyła krakowska restauracja –  Bottiglieria 1881.

Za kuchnię Bottiglieria 1881 odpowiada zespół utalentowanych szefów kuchni, na którego czele stoi Przemysław Klima, a wraz z nim o zadowolone podniebienia klientów dbają  chefowie Paweł Kras i Jakub Kojder.

Zespół wspiera manager i head sommelier – Kajetan Zalewski.

Bottiglieria 1881 to pierwsza w historii restauracja w Krakowie z gwiazdką Michelin. Dotychczas gwiazdki przyznawano lokalom ze stolicy. Wśród wyróżnionych warszawskich lokali znalazły się Atelier Amaro i Senses.

Bottigliera 1881 mieści się na Kazimierzu, przy ul. Bocheńskiej 5.  Jest to lokal fine diningowy, znany z nowoczesnej polskiej kuchni, bazującej na lokalnych składnikach.

Polskie restauracje zdobyły także inne wyróżnienia uwzględniane w przewodniku Michelin –Bib Gourmand, przyznawane za korzystny jakości potraw do ich ceny. Na takie wyróżnienie zasłużyło siedem lokali z Warszawy i Krakowa. Pod Wawelem znajdują się dwa wyróżnione lokale: Zazie Bistro (ul. Józefa 34) oraz nowa w zestawieniu restauracja Fiorentina (Grodzka 63).

Ukazujący się od ponad stu lat przewodnik gastronomiczny Michelin pozostaje najważniejszą wskazówką dla smakoszy podróżujących po Europie w poszukiwaniu nowych doznań.  Rekomendacje publikowane w tzw. czerwonej książeczce nie są dziełem przypadku. Powstają dzięki ekspertom kulinarnym, anonimowo odwiedzającym oceniane restauracje. Poddawane surowej ocenie są nie tylko potrawy, ale także wystrój i obsługa lokalu.

Pierwszym polskim lokalem wyróżnionym gwiazdką Michelin było w 2013 roku Atelier Amaro.