Pomimo wieloletnich prób współczesnego demonizowania uzależniającej atrakcyjności tego warzywa (zwłaszcza w najpyszniejszej – smażonej formie), ziemniak przetrwał, umacniając swoją pozycję jednego z najbardziej ukochanych pożywień w historii. 

Jak je się to warzywo w innych zakątkach globu? Zobacz najpopularniejsze dania z ziemniaków, które z powodzeniem możesz odtworzyć w swojej kuchni.

Poutine to kanadyjski klasyk

Poutine jest francusko-kanadyjskim klasykiem z Quebecu. To wyborna mikstura frytek i serów w otulinie ciężkiego ciemnego sosu.

Chorrillana jest przebojem na stołach w Chile

Podobnie jak poutine, chilijska chorrillana nadaje frytkom jeszcze bardziej wyraźną nutę. Klasycznymi dodatkami do nich są tam bowiem jaja, mielone mięso, cebula i kiełbasa, a zwyczaj jest taki, że to danie nie występuje w małych porcjach.

Duńskie Brændende kærlighed, czyli dużo miłości

Czy ziemniaki rozpalają twój ogień? Nazwa “Brændende kærlighed” dosłownie oznacza palącą miłość i wcale nas to nie dziwi – trudno nie rozkochać się w smaku tłuczonych ziemniaków z dodatkiem smażonego boczku i cebulki...

Pommes Duchesse z Francji – pyszne i eleganckie

Francja to kraj kojarzony z klasą i elegancją, więc nic dziwnego, że i tym charakteryzuje się klasyczne francuskie danie z ziemniaków – Pommes Duchesse. Są to swoiste wytrawne ciasteczka z gotowanych ziemniaków z dodatkiem masła, żółtek i gałki muszkatołowej, które często swoim kształtem przypominają wyroby od najlepszych cukierników.

Irlandzki Colcannon to hołd dla tradycji 

Na długo zanim jarmuż stał się mocnym trendem zdrowotnym w na całym świecie, mieszkańcy Irlandii mieszali go z tłuczonymi ziemniakami, solą, pieprzem i cebulą w tym tradycyjnym posiłku. 

Gnocchi z Włoch, czyli kiedy pasta spotyka ziemniaka

Jak najprościej opisać gnocchi? Są to przypominające kopytka włoskie kluseczki z ziemniaków przypominające kopytka, które zazwyczaj serwuje się z różnymi dodatkami mięsno-warzywnymi, dobrym serem i typowymi włoskimi sosami do makaronu – pomidorowym lub śmietanowym.

Gamja jeon – placek ziemniaczany z Korei

Śmiemy twierdzić, że placki ziemniaczane są pyszne w każdej postaci, a ich koreańska wersja bardzo przypadła nam do gustu. Gamja jeon to tradycyjne smażone na głębokim tłuszczu duże placki, które serwuje się w towarzystwie choganjang – dressingu na bazie sosu sojowego i octu.

Saag Aloo, czyli północnoindyjskie curry

To wegańskie curry jest bardzo popularne w północnych Indiach. Ta mieszanka szpinaku, ziemniaków i aromatycznych przypraw stanowi również zdrowy i pożywny posiłek. 

Salchipapas  – ulubiony streetfood w Peru 

Prosto, tłusto i pożywnie – czasami trzeba i tak. To popularne peruwiańskie danie składa się ze złocistych frytek pod warstwą podsmażonej kiełbasy i porcję sałatki z białej kapusty.

Swojski Clapshot ze Szkocji 

Clapshot to danie, które powstało na szkockich wyspach Orkadach, a jego tradycyjna wersja składa się z puszystych tłuczonych ziemniaków, rzepy, soli, pieprzu, szczypiorku, masła i cebuli. 

Hiszpańska Tortilla Española, czyli ziemniaczany omlet

Ta hiszpańska przekąska jest jajecznym omletem z dodatkiem sporej ilości ziemniaków oraz mięsnych, rybnych lub warzywnych dodatków. Może być podawana na ciepło bądź na zimno.

Szwedzki Jansson's frestelse – nowy wymiar zapiekanki

Jansson's frestelse (po polsku: pokusa Janssona) to ukochana bożonarodzeniowa zapiekanka Szwedów, którą przygotowuje się warstwowo, a w jej klasycznym składzie znajdziemy cienko pokrojone ziemniaki, cebula, kiszone szprotki, sól, pieprz oraz śmietanę i bułkę tartą.

Rösti ze Szwajcarii to chrupiące placki śniadaniowe

Szwajcarzy znaleźli idealny zamiennik dla tostów - röti. Są to smażone na maśle chrupiące placuszki ziemniaczane, które często spożywa się na śniadanie w towarzystwie jajek i szpinaku.

Shepherd's Pie – brytyjski klasyk

Niegdyś będący synonimem wykorzystywania wszystkich resztek z lodówki w trudnych czasach, dziś Sheperd’s Pie jest jednym z najbardziej najważniejszych dań w Wielkiej Brytanii. Największą część tej tradycyjnej zapiekanki stanowi jagnięcina lub wołowina, która następnie są pokrywana warstwą puree i sera żółtego.