Mowa o szwedzkim kiszonym śledziu
Fot.Alamy/ BEW
Każdego roku to wyzwanie podejmują prawie dwa miliony Szwedów.
Mowa o szwedzkim kiszonym śledziu
Fot. Wikimedia Commons/Wrote - Flickr/CC BY 2.0
1 / 7 1. Kup puszkę z wydętym wieczkiem i denkiemTo znak, że śledź jest ukiszony, a więc gotowy do spożycia.
Fot. Magnus Skoglof/ImagebankSweden.se
2 / 7 2. Otwórz puszkę w naczyniu napełnionym wodą lub poza domemFot. Wikimedia Commons/Prankster/Public Domain
3 / 7 3. Uważaj na zalewę!To ona jest prawdziwą przyczyną „trupiego” zapachu. Z tego samego powodu uważaj przy otwieraniu puszki – jest pod ciśnieniem, a zawartość może „wybuchnąć”, brudząc ubranie.
Fot. Tina Stafren
4 / 7 4. Jedz śledzia z dodatkamiFot. Wikimedia Commons/Prankster/Public Domain
5 / 7 5. Jedz śledzia na świeżym powietrzuIntensywny zapach nie będzie aż tak dokuczliwy.
Fot. Shutterstock
6 / 7 6. Zadbaj o właściwe trunki.Śledzia popija się sznapsem lub ziołową wódką (akvavitem). Niektórzy zamiast z alkoholem wolą rybę z… mlekiem.
Fot. Magnus Skoglof/ImagebankSweden.se
7 / 7 Smacznego!Podobno nawet laik zje śledzia, jeśli będzie się trzymał trzech żelaznych zasad dla początkujących. Punkt pierwszy: zatkać nos. Punkt drugi: otworzyć puszkę. Punkt trzeci: zjeść (MIMO WSZYSTKO).