Na Nowej Gwinei dostaniemy na śniadanie smażone jaja żółwie. Wybija się je do miseczki i miesza ze śmietanką kokosową i przyprawami. Jaja te nie różnią się zbytnio w smaku od kurzych. Należy jednak je smażyć, bo ich białko nie ścina się podczas gotowania.

Stuletnie jaja pídàn to tradycyjne danie kuchni chińskiej. Naprawdę nie starzeją się aż sto lat, jednak proces ich wytwarzania zajmuje około trzech miesięcy. Kacze jaja wkłada się do metalowego pojemnika z gliną zmieszaną z niegaszonym wapnem, listkami herbaty, solą oraz łuskami ryżu i kawałkami słomy ryżowej. Pojemnik szczelnie się zamyka i odstawia na okres około stu dni. Jajka gotują się podczas procesu gaszenia wapna, a twarda skorupka zabezpiecza je przed zepsuciem. Gotowe „stuletnie” jaja są szkliste, brązowawo-zielone. Wyglądają jak kamienie szlachetne. Jada się je jako zimną przekąskę z sosem sojowym, octem winnym lub imbirem.

Innym słynnym chińskim daniem są jajka herbaciane. Świeże jajka należy przetrzymać tydzień w lodówce i dopiero wtedy ich użyć na potrawę. Wkłada się je do rondla z zimną wodą i gotuje odkryte na małym ogniu przez 20 min. Po ugotowaniu i schłodzeniu pod zimną wodą trzonkiem łyżki tłucze się skorupkę w ten sposób, aby była malowniczo popękana, ale nie odpadła. Jaja wkłada się z powrotem do garnka, dodaje środki konserwujące takie jak sos sojowy, gwiazdki anyżu, świeże i pachnące listki herbaty, korę cynamonu, kawałek suszonej skórki mandarynki i trochę soli. Całość zalewa się zimną wodą, doprowadza do wrzenia na silnym ogniu, po czym zmniejsza ogień do minimum i gotuje trzy godziny. Podczas gotowania należy uzupełniać wodę, by zawsze przykrywała jajka. Jaja zostawia się na trzy dni w zalewie. Gdy je obierzemy, będą miały piękny marmurkowy wzór.

Ande ki sabzi to ugotowane na twardo jaja kurze serwowane w sosie curry z cebuli, imbiru, czosnku, kurkumy, garam masali, chili i pomidorów. W Indiach jada się z chlebkami chapati z pełnoziarnistej pszennej mąki.

Nowa Zelandia, to kraina warzywno-owocowej obfitości, dlatego jaja nadziewa się awokado. Z ugotowanych na twardo wyjmuje się żółtka i sieka z miąższem awokado, majonezem, pokrojoną drobno szalotką, tartym twardym serem i sokiem z cytryny. Masą napełnia się białka.

Jaja podbierane z gniazda są częścią diety każdej kuchni. Mieszane z lokalnymi przyprawami, warzywami i innymi składnikami z wykorzystaniem różnych technik kulinarnych stają się opowieścią o ludziach i ich otoczeniu. A Ty jakie jajko wybierasz?

Indyjska jajecznica Składniki: • 6 jaj
• 1 duża cebula
• szczypta kurkumy
• sól
• szczypta mielonego czarnego pieprzu
• 1 zielone chili
• 1 czerwone chili
• 3 łyżki glee (klarowane masło)
• garść siekanych listków kolendry Przygotowanie: Jaja wybić do miski, ubić lekko widelcem z przyprawami. Cebulę i chili drobno posiekać. Na patelni rozgrzać glee i usmażyć cebulę i chili. Dodać jajka. Gdy się zetną, wyłożyć na talerz, obsypać kolendrą. Można dodać pokrojone pomidory