4 egzotyczne napoje, które rozgrzeją w chłodne wieczory
4/5
Udostępnij: Udostępnij
Anijsmelk z Niderlandów
Fot. materiały prasowe
Mleko anyżowe to specjał, którym mieszkańcy Holandii zwykli raczyć się po dniu spędzonym na łyżwach. Wywar świetnie rozgrzewa i uspokaja, ale jego smak budzi pewne kontrowersje. Krótko mówiąc, kto źle wspomina anyżowe ciasteczka, którymi częstowała go babcia, fanem anijsmelk raczej nie zostanie.
Sposób przygotowania:
Do przygotowania 2 porcji wystarczą:
- 3 szklanki pełnotłustego mleka,
- 2 łyżki miodu
- duża łyżka ziaren anyżu.
Wsypujemy anyż do garnka i zalewamy mlekiem. Doprowadzamy do lekkiego wrzenia i dodajemy miód. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Podajemy po odcedzeniu.